Sportvliegtuigen

Aerobaticvliegtuig OE-CSG Staudacher S-600 maakt crachlanding op Oostenrijkse Wolfgangsee

OE-CSR Staudacher S-600 (Wolfgangsee, 2014)

Sankt Wolfgang, 4 februari 2019 – In de Wolfgangsee bij het Oostenrijkse Sankt Wolfgang is de OE-CSG in het water gecrasht. Het toestel, een Staudacher S-600, is een aerobatic toestel gebouwd door de Amerikaan Jon Staudacher.

OE-CSR Staudacher S-600 in actie (Wolfgangsee, 2014)

In een dalende linkerbocht raakt het toestel op 4 februari 2019 het spiegelgladde wateroppervlak en stuitert nog een paar keer op om vervolgens achterstevoren op het water tot stilstand te komen. De 44-jarige piloot is nog bij kennis en weet het toestel met slechts lichte verwondingen te verlaten.

In een soortgelijke bocht raakte OE-CSR Staudacher S-600 het water (Wolfgangsee, 2014)

Op het onderstaande Youtube-filmpje is te zien hoe het toestel te water raakt.

Vliegtuig

De Schaudacher S-600 is in de jaren ’90 ontwikkeld als tegenwicht aan de in serieproductie gebouwde aerobatictoestellen van bijvoorbeeld Extra, Sukhoi en Edge. In tegenstelling tot die vliegtuigen vliegt de Schaudacher S-600 onder een experimentele status.

OE-VSR Staudacher S-600 (Wolfgangsee, 2012)

Dit toestel is ijzersterk en licht. De vleugel is bestand tegen krachten van 23 g. En dat is ongetwijfeld de redding van piloot geworden bij dit ongeval.

OE-CSR Staudacher S-600 (Wolfgangsee, 2014)

Inmiddels zijn er zo’n 30 exemplaren gebouwd, allen op bestelling, de meest vliegen in de VS. Eén daarvan is in 2009 in Oostenrijk terecht gekomen, eerst met de testregistratie OE-VSG, later als OE-CSG. Na aankomst is het toestel gerenoveerd en aangepast aan de Oostenrijkse luchtvaarteisen.

OE-CSR Staudacher S-600 (Wolfgangsee, 2014)

Locatie

De Wolfgangsee ligt niet ver van Salzburg. Aan de oever ligt het idyllische plaatsje Sankt Wolfgang. Dit dorpje is het decor van de wereldberoemde romantische operette Im Weissen Rössl. Het gelijknamige hotel bestaat nog steeds.

Sankt Wolfgang gezien vanaf de Wolfgangsee met o.a. Hotel Im Weissen Rössl (witte paard)
Hotel Im Weissen Rössl in Sankt Wolfgang

Ook in dit dorp is de luxe evenementenlocatie Scalaria gehuisvest. Hier werd tot voor enige jaren tweejaarlijks een prachtig evenement gehouden met watervliegtuigen op het meer.

OE-VSR Staudacher S-600 (Wolfgangsee, 2012)

Tijdens dat luchtvaartevenement werd ook voorgevlogen met de OE-VSG (2012) / OE-CSG (2014). Niet in de laatste plaats omdat dit toestel opschriften van Scalaria draagt. Daar hebben we deze Staudacher S-600 voor de lens gekregen.

Geef een reactie