AirShowWarbirds

Prachtig gerestaureerde North American T-6G Texan F-AZCQ tijdens de Breitling Air Show 2017 op Sion

F-AZCQ North American T-6G Texan Breitling

Sion, 16 september 2017 – De North American T-6G Texan F-AZCQ heeft een Spaanse historie. In 1949 is het in de VS gebouwd en kreeg het als USAF serial 49-3037 mee. Het constructienummer van het toestel is 168-141. Het heeft tot 1982 gediend bij de Spaanse luchtmacht als E.16-191. Daarna is het in het Franse civiele register ingeschreven als F-AZCQ.

F-AZCQ North American T-6G Texan Breitling

In Frankrijk heeft het diverse eigenaren gehad en vloog het eerst in een kleurenschema van de Franse luchtmacht waarmee het in Algerije heeft gevlogen. Daarbij droeg het in de staart zijn oude USAF serial.

F-AZCQ North American T-6G Texan (La Ferté Alais, 1991)

In 1991 tijdens de Pinkstervliegshow op La Ferté Alais had de F-AZCQ een klein Frans vlaggetje in de staart. In 1993 op Chambley (tijdens het twee-jaarlijkse ballonevenement) was het richtingsroer in de Franse driekleur uitgerust.

F-AZCQ North American T-6G Texan (Chambley, 1993)

Momenteel is het toestel in eigendom van Florence et François Ponsot. Zij hebben de Texan volledig gerestaureerd. De Texan is nu geheel gepolijst en ziet er uit als een vliegende spiegel! Het mooie Zwitserse horlogemerk Breitling sponsort deze kist, getuige de titels en het logo op de romp en vleugels van het vliegtuig.

F-AZCQ North American T-6G Texan Breitling

In 2017 was dit gereed en was het te zien tijdens de Breitling Sion International Air Show. Tijdens dat evenement in het najaar van 2017 werd de F-AZCQ niet alleen op de static show getoond, ook tijdens het vliegprogramma mocht deze warbird met Breitling-opschriften acte de présence geven.

 

Geef een reactie