HelikoptersMilitair

A-407 (A-253) Alouette III helikopter van de KLu landt op Het Vliegdekpark in Soesterberg

A-407 Sud Aviation SA 316B Alouette III

Soesterberg, 6 februari 2019 – Vandaag was het zo ver, de Alouette III helikopter die door Defensie aan de Gemeente Soest is geschonken, werd op haar sokkel gehesen. De weken hiervoor was het toestel in gereedheid gebracht. Het was per dieplader overgebracht van Leeuwarden naar Lelystad Airport om daar van een nieuwe verflaag te worden voorzien. Daarna is het richting Soesterberg gekomen. Feitelijk was dit de A-253. Het is tijdens dit overspuiten is er de A-407 van gemaakt. Dit is dus niet het oorspronkelijke kenmerk van deze heli

A-407 Sud Aviation SA 316B Alouette III tijdens de verfbeurt op Lelystad Airport (december 2018)
A-407 Sud Aviation SA 316B Alouette III net na de verfbeurt op Lelystad Airport(december 2018)

Het Vliegdekpark

De Alouette III is geplaatst op Het Vliegdekpark. Dit is een overkapping boven de Amersfoortsestraat. Dat is de provinciale weg Utrecht – Amersfoort (N237). Sinds een jaar is die weg ondertunneld en is bovenop een parkje ontstaan. De Alouette staat daar waar de Veldmaarschalk Montgomeryweg de N237 passeert.

De locatie van de Alouette in Het Vliegdekpark in Soesterberg, vlak bij de voormalige vliegbasis
Het Vliegdekpark

Er was deze middag een kleine ceremonie voorzien waarbij majoor Valette Jacobs-Kloppenburg de A-407 officieel overdroeg aan de burgermeester van Soest, Rob Metz. Majoor Jacobs-Kloppenburg heeft zelf op de Alouette III gevlogen vanaf de nabijgelegen vliegbasis.

majoor Valette Jacobs-Kloppenburg en burgermeester Rob Metz

Trouwe metgezel

In haar toespraak haalde majoor Jacobs-Kloppenburg aan welke sterke band dit toestel met Soesterberg heeft. Gedurende 44 jaar heeft het vanaf Soesterberg gevolgen met zijn kenmerkende geluid. In 2008 vertrok dit type vanaf Soesterberg naar Gilze Rijen. Ook was de eerste landing in 1964 met een Alouette III van de Koninklijke Luchtmacht op Nederlands grondgebied op Soesterberg. Eén van de bemanningsleden van die vlucht was zelfs vandaag aanwezig.

A-407 Sud Aviation SA 316B Alouette III wotdt klaargemaakt om te hijsen
A-407 Sud Aviation SA 316B Alouette III

Majoor Jacobs-Kloppenburg roemde de Alouette om haar betrouwbaarheid en veelzijdigheid. Het toestel was voor de vliegers vergevingsgezind. Het was daarnaast voor vele taken inzetbaar, inclusief vredesmissies zoals in Cambodia. Ook de leden van het Koninklijk Huis lieten zich graag per Alouette III vervoeren.

Hijsen

De helikopter werd “in ontvangst genomen” door de burgemeester. Daarna kon het daadwerkelijke hijsen gebeuren.

A-407 Sud Aviation SA 316B Alouette III

Eerder deze dag waren mannen van de luchtmacht bezig geweest om de kist takelgereed te maken. De wieken moesten er bijvoorbeeld nog aangezet worden.

A-407 Sud Aviation SA 316B Alouette III ready for departure

En na een “proefhijsing”, om te kijken of de Alouette III stabiel hing, steeg het toestel voor de laatste maal in haar carrière op om even later zacht te landen op haar metalen sokkel. Vervolgens werden de benodigde boutjes stormvast aangedraaid en was de klus geklaard.

U wilt hier met uw helikopter parkeren. Mag dat?

Plaquette

Terwijl het toestel op zijn plek werd vastgezet onthulde de wethouder Harrie Dijkhuizen – met in zijn portefeuille Masterplan Soesterberg – een plaquette die bij de Alouette III op de paal komt te staan. Hierop is een korte toelichting gegeven omtrent de reden dat de helikopter hier staat.

Wethouder Harrie Dijkhuizen onthult de plaquette
Plaquette bij de A-407

Nog een vliegtuig

Deze Alouette is overigens niet het eerste vliegtuig dat “geland” is op park Het Vliegdekpark. Die eer viel al eerder ten deel aan een opmerkelijk vliegtuig. Zowel het type als de Airline waren voor mij geheel onbekend. Het vliegtuig heeft een open structuur met twee zitplaatsen in de cockpit en een uitkijkpost in de neus.

Het andere vliegtuig in Het Vliegdekpark, voor mij een onbekend type…

Ik vermoed (maar dat is eigenlijk giswerk) dat de plaatsing hiervan niet vergezeld is gegaan van de nodige media-aandacht, warme chocolademelk met slagroom en erwtensoep met roggebrood en spek. Wat dat betreft had de gemeente deze officiële plaatsing van de Alouette keurig aangekleed.

Wrecks & Relics

Vanaf vandaag is er voor de “jagers” op Wrecks & Relics op gebied van de luchtvaart weer een leuke bestemming bijgekomen. Eentje die makkelijk te vinden is en eentje die ook goed is vast te leggen op de gevoelige plaat. Hopelijk dan wel met beter weer dan vandaag…

Geef een reactie