Old Timers

G-ACGZ De Havilland DH-60G III Moth vliegt weer na ruim 80 jaar rust

G-ACGZ De Havilland DH-60G III Moth

Sywell, 31 augustus 2018 – De G-ACGZ is een echte oude dame. Ze stamt uit 1933. Het is een zeldzame De Havilland DH-60G III Moth, een voorloper van de wereldberoemde DH-82 Tiger Moth. Vliegen er van de Tiger Moth nog veel, de DH-60G III Moth is bijzonder. In Engeland vliegen er nog zo’n vijf exemplaren.

G-ACGZ De Havilland DH-60G III Moth

Deze versie van de Moth heeft een De Havilland Gipsy II motor, maar dan op de kop gemonteerd. Dat leverde de typeaanduiding DH-60G III op. In totaal zijn hier 57 exemplaren van gebouwd. Van tien hiervan werd de romp gebruikt voor de Queen Bee, de onbemande “drone” versie van de Tiger Moth. Vanaf 1934 werd de Gipsy III motor omgedoopt tot Gipsy Major. De typeaanduiding van de DH-60G veranderde daardoor in DH-60G III Moth Major.

De N168G is een vroege DH-60G Gipsy Moth met een Gipsy I Motor die niet op de kop is gemonteerd, getuige de hogere neus

Deze G-ACGZ is op 30 mei 1933 ingeschreven. Het toestel kwam op naam te staan van Lt. Col. William Duncan, een Britse Army officier.
In oktober van 1934 verdween het toestel naar India. Het werd uitgeschreven en als nieuw kenmerk kwam er VT-AFW op deze Moth te staan. Het kwam in dienst van de Bombay Flying Club. Erg lang heeft men er niet van kunnen genieten, want in 1935 raakte dit toestel beschadigd tijdens een landingsincident.

G-ACGZ De Havilland DH-60G III Moth Major

De Moth werd daarna gekannibaliseerd en kwam in opslag. Pas in 1987 dook het weer op, toen in Portugal! De restanten werden overgebracht naar Engeland en in 1999 startte de huidige eigenaar Nigel Lemon met de restauratie.
Na 15 jaar werken was de restauratie gereed. In augustus 2016 vloog dit antieke toestel weer opnieuw, voor het eerst in ruim 80 jaar!
De restauratie van dit vliegtuig is niet onopgemerkt gebleven. Lemon kreeg in oktober 2017 van de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) het Phoenix Diploma in de categorie amateurbouw en experimentals. Dat was in het Zwitserse Lausanne.

G-ACGZ De Havilland DH-60G III Moth

Door diverse contacten, onder ander in Zwitserland, ontstond hierna het idee voor een De Havilland Moth Fly-In op het veldje van Gruyères in juni 2018. Nigel Lemon is hier met zijn G-ACGZ naar toe gevlogen. Daarbij heeft het in formatie gevlogen met een van de weinige Moth Majors buiten Engeland, de HB-UPE uit 1934.

HB-UPE De Havilland DH-60G III Moth Major, een van de weinige luchtwaardige exemplaren buiten de UK (Sion, september 2017)

De G-ACGZ troffen we tijdens de LAA Rally op Sywell op 31 augustus 2018. Een van de highlights van deze Fly-In wat ons betreft!

Geef een reactie