(Motor)zweefvliegtuigenSportvliegtuigenTwins

Zonnige zondag op Texel Airport

N955SH Piper PA-46-350P Malibu Mirage Jetprop DLX

Texel Airport, 24 maart 2019 – De zonnige zondag op Texel kenmerkte zich door een lekker aantal bezoekers van dit Waddeneiland die arriveerden door de lucht. De grootste kist daarbij was de N955SH. Deze Piper Malibu Mirage – met een achteraf ingebouwde prettige presterende Pratt & Whitney PT6A-34 turbinemoter – arriveerde in de ochtend vanuit Cambridge in de UK.

N955SH Piper PA-46-350P Malibu Mirage Jetprop DLX met zijn lange neus om het zwaartepunt van het toestel goed te houden

De Piper Super Cub PH-WDR arriveerde vanuit Teuge. Deze Super Cub is uitgerust met een 150 pk sterke motor. De week hiervoor was er een vers exemplaar op de neus gemonteerd en die maakte het noodzakelijk om ingevlogen te worden. Een retourtje Texel hielp daarbij.

PH-WDR Piper PA-18-150 Super Cub

Fotoweer

Niet alleen wij vonden het mooi weer om te fotograferen. Dat vond men bij Slagboom Peeters ook. Hun PH-SLC Partenavia P68 Observer 2 maakte een fotovlucht boven Texel. Daarbij maakte het banen heen en weer door de lucht op zo’n 1.500 ft hoogte. Het toestel is niet op Texel geland maar vertrok later weer richting de thuisbasis Teuge.

PH-SLC Vulcanair P.68 Observer 2 trok baantje boven Texel

Cirrussen

In totaal landden er vier Cirrussen op Texel deze dag. Twee kwamen van Lelystad Airport. Dit betrof de N263CD en de N264CD. Deze toestellen arriveerden afzonderlijk. Ze horen bij een groep vliegers die gezamenlijk deze toestellen exploiteren.

Twee andere Cirrus kisten waren eveneens Amerikaans geregistreerde exemplaren. De N250CK en de N830CD. De piloot van de N250CK had even moeite om het veld te vinden en vloog eerst overhead om alvorens het circuit in te vliegen.

Overige bezoekers

Hieronder een overzichtje van de overige bezoekers deze dag. De meeste kisten kwamen vanaf Hilversum, Lelystad of Middenmeer.

Locals

Het aantal lokaal gebaseerde vliegtuigen op Texel is beperkt. Een aantal daarvan maakte gebruik van het mooie weer en vertrokken voor een vlucht. Al eerder hadden we de Sukhoi Su-26MX besproken.

PH-SMX Sukhoi Su-26MX

Ook de Cessna 337B Super Skymaster van Flying Focus was vliegend te zien. Doorgaans maakt men met deze push-pull twin foto’s van schepen op volle zee.

PH-FLF Cessna 337B Super Skymaster

De motorzwever PH-1538 vertrok in de ochtend en kwam pas aan het einde van de middag weer terug. Gelukkig heeft dit toestel een hulpmotor om zelfstandig te starten en om hoogte te winnen wanneer de thermiek het af laat weten.

Er werd op deze vroege zondag in het seizoen nog geen parachute gesprongen. Later in het jaar zal dat op de zondag nog meer vliegbewegingen boven Texel opleveren. Nu was het rustig en stonden alle kisten van Texel Air (voor de rondvluchten) in de hangaar.

In de grote hangaar werd nog een drietal sportkisten gefotografeerd. Aanwezig waren een Amerikaans geregistreerde Rockwell Commander 112TC-A en een Beech C24R Sierra. Ook de PH-TIL, een Piper Cherokee Six stond in een hoekje.

Dank aan Ed en Mike de Bruin voor hun gastvrijheid en de mogelijkheid om lekker op het veld te kunnen fotograferen!

Geef een reactie