Militair

Japanse Lockheed Martin F-35A Lightning II crasht in de Pacific.

79-8705 Lockheed Martin F-35A Lightning II – Japan Air Self-Defense Force (Luke AFB, 19 maart 2018)

Japan, 9 april 2019 – De Japan Air Self-Defense Force heeft dinsdag 9 april 2019 een Lockheed Martin F-35A Lightning II verloren. De pilot is daarbij vermist geraakt en is waarschijnlijk helaas omgekomen.
Japan heeft daarmee de twijfelachtige eer om als eerste luchtmacht een F-35A te verliezen. Buiten het verlies van een mensenleven – wat niet in geld uit te drukken is – verliest men hiermee ook een vliegtuig met een kostprijs van rond de $104 miljoen.
Het betreffende toestel, de 79-8705, was eerder op de dag rond 07:00u lokale tijd opgestegen van met drie andere F-35’s vanaf Misawa Air Base. Een half uur later is het boven de Pacific van de radar verdwenen. Inmiddels zijn de eerste brokstukken uit zee geborgen op ongeveer 85 mijl oostelijk van Misawa.
Het verongelukte toestel was het eerste toestel dat in Japan zelf was gebouwd. De eerste vier Japanse F-35A’s zijn in de Verenigde Staten gebouwd (c/n AX-01 t/m AX-04). De overige 38 komen uit de fabriek van Mitsubishi Heavy Industries (MHI) in Japan. Het eerste toestel, met constructienummer AX-05 en registratie 79-8705, rolde op 5 juni 2017 in Japan van de band.
Op dit moment houdt men in Japan alle overige twaalf reeds gebouwde F-35A’s aan de grond tot meer duidelijkheid is over de oorzaak van dit ongeval.

79-8705 Lockheed Martin F-35A Lightning II – Japan Air Self-Defense Force (Luke AFB, 19 maart 2018)

Het verongelukte toestel zijn we in maart 2018 tegengekomen op Luke Air Force Base in Arizona. Daar was het voor training van de Japanse vliegers. In de tussentijd was het naar Japan afgeleverd en werd deze F-35A operationeel ingezet.

Geef een reactie