Old TimersSportvliegtuigenWarbirdsWatervliegtuigen

PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina maakt eerste vlucht van het jaar

PH-PBY /16-218 Consolidated PBY-5A Catalina

Lelystad Airport, 13 april 2019 – De Catalina vliegt weer! Vandaag vertrok de PH-PBY voor een lokale trainingsvlucht. Met een mooie ochtendzon erbij was het vertrek een feestje om te zien – en te horen.
De Catalina vloog over het IJsselmeer richting Marken. Op het Markermeer heeft het ook een touch and go op het water gemaakt.

PH-PBY /16-218 Consolidated PBY-5A Catalina

Naderhand kwam de PH-PBY nog langs voor een aantal touch and go’s. Terwijl men daarmee bezig was lijnde ook de PH-PBA Douglas DC-3C Dakota van DDA Classic Airlines op. Prachtig gezicht om de Catalina op final te zien hangen terwijl de Dakota stond te wachten. Vier Pratt & Whitney R 1830 ‘Twin Wasp’ stermotoren bij elkaar!

De Catalina en de Dakota in één beeld; vier Pratt & Whitney R 1830 ‘Twin Wasp’ stermotoren

De PH-PBY is – zoals bekend verondersteld – verkocht aan de Collings Foundation in de VS. De oudste – nog vliegende – Catalina ter wereld (1941) zal nog enkele vluchten in Nederland maken. Afsluitend aan het Nederlands avontuur met dit toestel wordt op 5 mei een afscheidsvlucht boven Nederland gepland. Daarna zal de PH-PBY medio mei definitief Lelystad Airport en ons land verlaten op weg naar Hudson, MA. Jammer maar het is niet anders. Laten we daarom nog even genieten van het toestel zolang het kan!

De Dakota PH-PBA vertrok direct na één van de toch and go’s van de Catalina. Met slechts alleen de twee piloten aan boord vertrok de PH-PBA naar Schiphol. Dinsdag a.s. zal het toestel weer terugkeren.

PH-PBA Douglas DC-3C Dakota onderweg naar Schiphol

Opkikker

Bij Wings over Holland vertrokken vandaag diverse vliegtuigen ten behoeve van de Stichting Opkikker. Met een bonte verzameling bijzondere voertuigen (politieauto’s, brandweerauto’s, Porsches e.d.) waren kinderen aangekomen die op een rondvlucht werden getracteerd.
De meeste rondvluchten werden uitgevoerd met kisten die op Lelystad Airport gebaseerd staan o.. PH-FLE, PH-1263, PH-WVO). Een toestel vanaf Rotterdam – The Hague deed ook mee. Dit betrof de N8289A, een Piper PA-28-181 Warrior II.

N8289A Piper PA-28-161 Warrior II vloog voor ‘Opkikker’

Bezoekers

Leukste bezoeker was een Belgische Piper Tomahawk. Het tweezittertje met de registratie OO-CRZ hoort bij de vloot van de Koninklijke Vliegclub ‘De Wouw’. Thuisbasis is het vliegveld Goetshoven. De vliegclub is hier met name in het weekend actief.

OO-CRZ Piper PA-38-112 Tomahawk

Vanaf Twente arriveerde de PH-TWM. Deze Cessna 172P werd gevlogen door een solo-studentvlieger. Na het afrekenen van het landingsgeld vertrok de PH-TWM alweer snel. Dat verliep niet helemaal soepel, de vlieger lijnde baan 05 op en wachtte toen voor toestemming om te starten. Op Lelystad start men echter zonder klaring, maar als de piloot overtuigd is dat er geen ander verkeer aankomt. Voordat de leerling-vlieger dit doorhad hadden al twee kisten een doorstart moeten maken. Vast een leermomentje en komt vast niet meer voor. 😉

PH-TWM Cessna 172P Skyhawk II

Midden Zeeland was het veld van vertrek van de PH-FAN. Ook deze kist vertrok alweer erg snel. Was de koffieautomaat in het stationsgebouw stuk of zo?

PH-FAN Cessna 172S Skyhawk SP Skyhawk

Brandweer

De Cessna 172’s van Special Air Service op Teuge zijn veelvuldig te zien op Lelystad Airport. Ze vliegen dan de rondvluchten voor het Aviodrome. De PH-KRI is één van die kisten. Vandaag vertrok deze Cessna echter naar Teuge om later op de dag boven de Veluwe te gaan patrouilleren. De natuur in Nederland is namelijk kurkdroog en de brandweer is alert op het uitbreken van bosbranden. Door vanuit de lucht de situatie in de gaten te houden boven de Veluwe hoopt ment bij onraad snel te kunnen handelen.

PH-KRI Reims/Cessna F172G Skyhawk op weg voor een brandweerpatrouille

Jack & Jacky Sparrow

Geen nieuwe foto’s van het spreeuwenpaar Jack & Jacky Sparrow. Ze waren er wel, maar zaten elkaar vandaag het hof te maken – op luidruchtige wijze – in een paar struiken verderop. Wel zagen we nog een stel eksters die zaten te schollen.

Scharrelende scholeksters

Locals

Ook vandaag weer een blokje met foto’s van lokaal gebaseerde toestellen. De PH-LFA is daarbij discutabel. Deze Cessna 172 hoort eigenlijk op Oostwold, maar staat kennelijk nu even op Lelystad. Dat kan zo weer veranderen is de ervaring.

Geef een reactie