HelikoptersMilitairMuseum

Oude RAF Gazelle G-RBIL op Elstree (UK)

G-RBIL Aerospatiale (Westland) SA.341D Gazelle HT3

Elstree, 30 augustus 2018 – Deze lekkere Gazelle kwamen we tegen op het Britste vliegveldje Elstree. Het is een Aerospatiale SA.341D Gazelle HT3 om precies te zijn en dan nog wel eentje die in 1974 in licentie is gebouwd bij de Britste helikopterbouwer Westland. Constructienummer van dit toestel is 1199.
Het toestel was oorspronkelijk bestemd voor de Royal Air Force (RAF). Op 9 april 1974 koos het voor het eerst het luchtruim. Een maandje later, 9 mei 1974, startte de militaire diensttijd van dit toestel. XW902 werd het militaire serial.
De SA341D HT3 serie was speciaal ontwikkeld voor de Royal Air Force. Verreweg de meeste Gazelles kwamen namelijk in dienst bij het Army Air Corps en Fleet Air Arm. Van de HT3 variant zijn er maar 32 voor de RAF gebouwd. Het was bedoeld als opleidingstoestel.
Inmiddels is geen van de 32 Gazelles HT3 van de RAF meer operationeel. Een aantal hebben hun weg naar het civiele register gevonden, net als de G-RBIL. Een ander exemplaar kwamen we tegen in het RAF-museum in Hendon. De XW855 (c/n 1050) wordt op die manier voor het nageslacht bewaard.

XW855 Aerospatiale (Westland) SA.341D Gazelle HT3 in het RAF museum in Hendon (UK)

Van de militaire loopbaan van de XW902 zijn de volgende details bekend:

  • 1982: Central Flying School, RAF Shawbury (Code ‘H’ toegevoegd)
  • 1984: 2 FTS, RAF Shawbury
  • 1995: 18 SQN, RAF Laarbruch
  • 1997: 2 FTS, RAF Shawbury
  • 1988: Opslag, RAF Shawbury
  • 2002: Qinetiq voor onderdelen, Boscombe Down

Op 17 februari 2010 werd deze Gazelle ingeschreven in het Britste civiele register. De registratie werd G-CGJY. Als eigenaar stond Paul John Whitaker in de boeken. Deze eigenaar was niet geheel gelukkig met zijn ‘in-sequence’ registratie (d.w.z. toegekend van het rijtje af). Hij vroeg een nieuw ‘out-of-sequence’ registratie en liet het de G-RBIL worden.

G-RBIL Aerospatiale (Westland) SA.341D Gazelle HT3

Slechts kort, van 15 januari tot 20 april 2015 stond de G-RBIL op naam van The Gazelle Squadron Display Team Ltd. Paul John Withaker is daar overigens director van. Daarna kwam het in handen van de huidige eigenaar, Richard Blair Illingworth. En die naam verklaart meteen weer de registratie.

G-RBIL Aerospatiale (Westland) SA.341D Gazelle HT3

De G-RBIL kwamen we tegen op Elstree bij Londen. In de tijd dat de foto gemaakt is had het toestel in zijn carrière al 9.545 vlieguren gemaakt.

Geef een reactie