Varende clown met een goeie grap

F-GPGO Cameron Ronald 105SS

Chatellerault, 30 augustus 2002 – Ronald McDonald is de overbekende mascotte van de fastfoodketen McDonalds. Sinds 1963 is deze geel-rode clown in veel situaties als boegbeeld in commercials en ander reclame-uitingen verschenen.

F-GPGO Cameron Ronald 105SS

Een wel heel bijzonder vorm van reclame maken is wel de heteluchtballon in de vorm van Ronald McDonald. Deze Special Shape ballon is een Cameron Ronald 105 SS met constructienummer 4067. Het is in Bristol gebouwd door Cameron in 1997 en daarna naar Frankrijk afgeleverd.

F-GPGO Cameron Ronald 105SS

De aanduiding 105 staat voor de inhoud van de ballon. Deze is 105.000 Cu ft. Dat komt overeen met 2.973 m³. SS geeft aan dat het een Special Shape is. Het maximum startgewicht van dit vaartuig is 953 kg. Zo’n Special Shape is een hele berg stof en een flinke kluif om in- en uit te pakken voor de crew.

Chatellerault

We zien de Special Shape hier tijdens de wereldkampioenschappen hot-air-ballooning. Deze werden in 2002 gehouden in het Franse Chatellerault. Er werd uiteraard geen wedstrijd gevaren met deze bijzondere ballon. Het maakte deel uit van de ballonfiësta die bij het evenement was georganiseerd.

F-GPGO Cameron Ronald 105SS tijdens de ballonfiësta

Grapje van de clown

Clowns staan bekend om hun grappen en grollen. In zekere zin doet deze varende Ronald McDonnald daar ook aan mee. Wat is het geval? Op de ballon staat als registratie F-GIGO. Alleen een speurtocht in het Franse register leert dat de F-GIGO een ATR 72-201F was met als constructienummer 108.

Grapje van de clown…

Volgens het Franse register moet deze ballon de F-GPGO zijn en niet de F-GIGO. Alleen dat staat er dus niet op! Het lijkt er ook niet op dat de letter ‘P’ (bijvoorbeeld door slijtage) uit elkaar is gevallen, dan had het verticale deel van de letter meer naar links moeten staan. Nu staat het gecentreerd, zoals een ‘I’. Geen idee wat hier uiteindelijk is misgegaan…

Er staat duidelijk F-GIGO op de ballon, maar dat moet officieel F-GPGO zijn

Naar Engeland

De F-GPGO is inmiddels niet meer ingeschreven in Frankrijk. De ballon is verkocht naar Engeland. Daar heeft het nu de registratie G-CKWH gekregen. Het “probleem” met de registratie lijkt daarmee opgelost. Op 11 april 2018 is het op naam komen te staan van David Bovington en Lorraine Bingly uit Whittlesey, Peterborough.

F-GPGO Cameron Ronald 105SS

In al die 22 jaren is er maar bitter weinig met deze bijzondere ballon gevaren. Tot nu toe zo’n 60 uur. Dat maakt deze foto’s best een beetje zeldzaam…

Geef een reactie