AirShowMilitairParachutisten

De Twin Otters van het USAF Academy Wings Of Blue Parachute Team

N70465 / 77-0465 AF De Havilland Canada UV-18B Twin Otter USAF

Luke Air Force Base, 18 maart 2018 – Van de De Havilland Canada UV-18B Twin Otter heeft de Amerikaanse luchtmacht maar drie exemplaren in gebruik. De UV-18B is de militaire aanduiding van de DHC-6-300 Twin Otter, het succesvolle civiele werkpaard van De Havilland Canada.
De UV-18B Twin Otters zijn ingedeeld bij het 98th Flying Training Squadron. Dit is een opleidingsunit voor parachutisten. De toestellen staan gebaseerd op Peterson Air Force Base in Colorado.
Voor demonstratiedoeleinden heeft men binnen dit squadron het USAF Academy Wings Of Blue Parachute Team opgericht. Zij geven demonstraties in parachutespringen bij vliegshows en andere evenementen in de VS.
Van de drie toestellen hebben er twee tevens een civiele registratie. Ze staan daarmee in het Amerikaanse civiele register met als eigenaar de United States Air Force. De derde kist heeft alleen een militair serial.

N70465 / 77-0465 AF De Havilland Canada UV-18B Twin Otter USAF

De Havilland UV-18B van de USAF

Mil. serial Civ. Registratie Type C/N Bouwjaar Unit Opmerking
77-0464 N70464 De Havilland Canada UV-18B Twin Otter 555 1977 98th FTS
77-0465 N70465 De Havilland Canada UV-18B Twin Otter 554 1977 98th FTS
82-23835 De Havilland Canada UV-18B Twin Otter 800 1982 98th FTS ex C-GVTD

Een van de Twin Otters vloog met parachutisten tijdens de opening van de vliegshow bij de Luke Days 2018. Dit waren de open dagen op Luke Air Force Base in Arizona op 17 en 18 maart 2018. De kist vloog daarbij niet vanaf Luke zelf, maar vanaf het nabijgelegen veld Phoenix-Goodyear Airport.

N70465 / 77-0465 AF De Havilland Canada UV-18B Twin Otter op Phoenix-Goodyear Airport

Na afloop van de vliegshow op Luke zijn we kort even op Phoenix-Goodyear wezen kijken. Daar stond de 77-0465 inderdaad op het platform. En wat nog leuker was, ook zijn twee broertjes (of zusjes) stonden ernaast. Helaas waren die niet goed te fotograferen. Overige vliegtuigen blokkeerden een vrij zicht op de toestellen. Vandaar dat we alleen goed beeldmateriaal hebben van de 77-0465.

Alle drie De Havilland Canada UV018B Twin Otter van de USAF naast elkaar

Demo

Tijdens de demonstraties van het Wings of Blue Parachute Team brengen ze vaak de Amerikaanse vlag mee naar beneden, hangend aan een been van een van de springers. Het toekijkende publiek gaat daarbij respectvol staan, neemt het hoofddeksel af, legt de hand op het hart en zingt het volkslied – The Star Spangled Banner – mee.

De parachutisten verlaten de Twin Otter

Tijdens de Luke Days 2018 ging dat niet helemaal zoals gepland. De springer die de vlag zou binnenbrengen had waarschijnlijk nog niet zijn veter-strik-diploma behaald. Na het openen van zijn chute rolde hij de grote Amerikaanse vlag uit. Echter, die bleek niet goed aan zijn been vast te zitten. De vlag raakte los en dwarrelde als een zielige zakdoek langzaam naar beneden.

De Stars & Stripes dwarrelt zielig naar beneden

Nu is het zeer oneervol als een vlag de grond raakt. Met man en macht werd dan ook richting de vermoedelijke landingsplaats van de losgeraakte vlag gerend om het doek op te vangen. Dat lukte ten dele. De parachutist zal voor de rest van de dag vermoedelijk niet zo lekker in zijn vel gezeten hebben…

Deze parachutist van het Wings Of Blue Parachute Team zal geen leuke dag gehad hebben…

Geef een reactie