Militair

De Australische Pilatus PC-21

HB-HWO Pilatus PC-21 (c/n 274, A54-041 Australian AF)

Stans, 9 mei 2019 – De Royal Australian Air Force (RAAF) heeft bij de Zwitserse Pilatus vliegtuigfabriek 49 Pilatus PC-21’s aangeschaft. Deze zijn ter vervanging van de vloot Pilatus PC-9’s van de RAAF.
Het toestel gaat gebruikt worden voor de opleiding van gevechtspiloten, onder ander voor de F-35A Lightining II. De PC-21 is daar een van de beste toestellen voor (zo niet het allerbeste toestel) dat momenteel voorhanden is. Na aflevering worden de kisten gebaseerd op RAAF Base East Sale in Victoria en RAAF Base Pearce in het westen van Australië.

HB-HWO Pilatus PC-21 (c/n 274, A54-041 Australian AF)

In 2015 werd de order door de Australische regering voor deze trainers geplaatst. Het is daarmee de een na grootste bestelling voor dit type. Alleen Saudi-Arabië is met 55 bestelde kisten een grotere afnemer van deze militaire tweezitter bij Pilatus.
De eerste twee Australische PC-21’s vertrokken op 10 februari 2017 richting down under. Een flinke trip die maar liefst 10 dagen in beslag zou nemen inclusief 39:05 uur vliegen. De route voerde vanaf Buochs/Stans (Zwitserland) naar Bari (Italië) – Heraklion (Griekenland) – Luxor (Egypte) – Riyadh (Saudi-Arabië) – Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten) – Ahmedabad (India) – Varanasi (India) – Chittagong (Bangladesh) – Bangkok Don Mueang (Thailand) – Seletar (Singapore) – Denpasar, Bali (Indonesië) – Kupang (Indonesië) – Darwin (Australië) – Mount Isa – Brisbane – (vlucht over Canberra) en tenslotte de nieuwe thuisbasis RAAF Base East Sale.

HB-HWO Pilatus PC-21 (c/n 274, A54-041 Australian AF)

Inmiddels zijn er al 33 toestellen via deze route afgeleverd. Bij de vliegtuigfabriek van Pilatus in Stans troffen we de 41e Australische PC-21 (c/n 274). Dit toestel moet de militaire registratie A54-041 gaan krijgen. Tijdens de testperiode bij de fabriek heeft het een civiel kenmerk in de vorm van HB-HWO over de uiteindelijke registratie geplakt gekregen.

HB-HWO Pilatus PC-21 wordt met de hand rondgedraaid op het draaiplateau

De HB-HWO is getooid in het kleurenschema van de ‘Roulettes’. Dit is het demonstratieteam van de Australische luchtmacht dat voorheen met de PC-9 demonstraties verzorgde en nu is overgestapt op de PC-21. Het kleurenschma wijkt af van het reguliere ontwerp door de zwarte driehoeken op de romp en de grote ‘R’ in de staart.
In maart 2019 hebben de Roulettes voor het laatst met hun PC-9’s een display verzorgd. De komende jaren zullen zij met de nieuwe PC-21 voorvliegen in hun zesmans-formaties.

HB-HWO Pilatus PC-21 in de kleuren van de ‘Roulettes’

De HB-HWO werd van het fabrieksterrein bij Pilatus naar het vliegveld gesleept. Daar bevindt zich een draaiplateau waar alle Pilatus-producten op rondgedraaid worden om hun kompas te kalibreren.
Op de weg naar het plateau moet de kist de openbare weg oversteken. Een paar waarschuwingslichten attenderen het verkeer op een naderend vliegtuig.

HB-HWO Pilatus PC-21 steekt de openbare weg over

 

Geef een reactie