PK-MCB Cessna A185F Skywagon van MAF ‘landt’ in bassin Verkehrshaus der Schweiz

PK-MCB Cessna A185F Skywagon

Luzern, 14 mei 2019 – De PK-MCB is een Cessna A185F Skywagon met een Indonesische registratie. Je verwacht die niet zomaar midden in Zwitserland tegen te komen. Toch is het toestel – op drijvers – hier te vinden. Het maakt deel uit van de tijdelijke collectie in het Verkehrshaus der Schweiz in Luzern, als onderdeel van het thema “Die Schweiz fliegt”.

PK-MCB Cessna A185F Skywagon

Het toestel is getooid in de kleuren van de Mission Aviation Fellowship (MAF). Deze organisatie is kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Mensen die in de uitersten van de aarde wonen zijn vaak afgesloten van de buitenwereld. Dit beperkt hun mogelijkheden om zich te ontwikkelen, hulp te ontvangen en het Evangelie te horen. Om die doelstellingen te bereiken vliegt MAF wereldwijd met 128 vliegtuigen in 26 landen.

PK-MCB Cessna A185F Skywagon

In 1969 werd de PK-MCB (c/n 18501526) fabrieksnieuw afgeleverd aan de MAF. De ‘Mike-Charlie-Bravo’ werd in het gebruik liefkozend ‘Charlie Brown’ genoemd. Het was gestationeerd op het Indonesische deel van Borneo, Kalimantan. Tot 2004 was het uitgerust met een staartwiel en opereerde het vanaf Palangkaraya en Tarakan. Daarna is het voorzien van drijvers en was het te vinden in Palangkaraya. Vanaf daar bediende het dorpen landinwaarts gelegen aan de Barito rivier en zijn zijtakken, een gebied van zo’n 880 km lang.

PK-MCB Cessna A185F Skywagon in actie in Indonesië (foto tentoonstelling Verkehrshaus der Schweiz)

Na 49 jaar en 23.000 vlieguren zonder ongevallen is de Cessna aan zijn pensioen toe (net als zijn even oude broertje PK-MCD). Het toestel is in juni 2017 vervangen door een moderne Kodiak Quest turboprop op drijvers (PK-MEE). Daarna is de PK-MCB per container naar Zwitserland vervoerd. Op het vliegveld van Basel is het door leerlingen bij Jet Aviation in elkaar gezet en gereed gemaakt om in het museum ten toon gesteld te kunnen worden.

PK-MCB Cessna A185F Skywagon

Sinds half april 2019 is het – drijvend en wel – in een bassin in het Verkehrshaus der Schweiz te vinden. Daar laat het de bezoekers kennis maken met een vorm van luchtvaart die de nationale grens ruim overschrijdt.

PK-MCB Cessna A185F Skywagon

Een gedachte over “PK-MCB Cessna A185F Skywagon van MAF ‘landt’ in bassin Verkehrshaus der Schweiz

Geef een reactie