Bizjets

Veel belangstelling voor de Pilatus PC-24 ‘Super Versatile Jet’, het orderboek is weer open

HB-VSA Pilatus PC-24 (c/n P03)

Stans, 20 mei 2019 – De Pilatus vliegtuigfabriek doet nog altijd goede zaken. De afleveringen van de Pilatus PC-24 ‘Super Versatile Jet’ zijn in volle gang. Er zijn de afgelopen 15 maanden 30 toestellen afgeleverd en het eerste toestel met constructienummer 101 heeft inmiddels al meer dan 1.100 uur gevlogen. In totaal is er met de afgeleverde PC-24’s ruim 5.000 uur gevlogen, een indrukwekkend aantal voor een type bizjet dat nog maar zo kort op de markt is.

De Zwitserse luchtmacht heeft met de T-786 Pilatus PC-24 (c/n 121) een spiksplinternieuwe ‘Air Force One’

Van alle markten thuis

Pilatus bewijst dat de PC-24 een veelzijdig toestel is. Naast de reguliere certificering heeft men ook een certificering van de European Aviation Safety Agency (EASA) en de US Federal Aviation Administration (FAA) ontvangen voor operaties van onverharde banen. Nu is men nog bezig om het vliegtuig gecertificeerd te krijgen om vanaf grasbanen te mogen starten. Daarnaast mag het toestel aanvliegen op luchthavens waar een ‘steep approach’ nodig is, zoals op London City Airport.

HB-VSA Pilatus PC-24 met ‘Super Versatile Jet’ titels

Drie prototypes

Om de certificeringen tot stand te brengen heeft Pilatus drie PC-24 als prototype gebouwd. Dit zijn de HB-VXA (P01), HB-VXB (P02) en HB-VSA (P03). Nummer P01 en P02 zijn voor de eerste testvluchten gebruikt. De HB-VXA heeft bijvoorbeeld een grote oranje pitotbuis op zijn neus. Beide kisten hebben ook niet het interieur wat je bijeen dergelijke privéjet mag verwachten. De HB-VSA (P03) is het eerste prototype met een volwaardig interieur.

Orderboek weer open

In 2014 konden de eerste klanten een bestelling doen voor een PC-24. In anderhalve dag kon men 84 orders optekenen. Om niet in problemen te komen werd het orderboek daarna voor onbepaalde tijd gesloten. Eerst maar eens bouwen en bewijzen dat het toestel voldoet dachten de Zwitsers.

Het Pilatus PC-24 orderboek in mei 2014, 84 bestellingen in tweedagen

Nu, in 2019, is er weer ruimte voor nieuwe orders. Leveringen zijn dan eind 2020 of in 2021. Wel even geduld hebben dus… En een goedgevulde portemonnee… Een kersverse Pilatus PC-24 kost namelijk rond de USD 10,7 miljoen.

De Pilatus PC-24 is weer te bestellen

Demovliegen

Om potentiele klanten te laten ‘ruiken’ aan de nieuwe PC-24 heeft Pilatus dit jaar een nieuw demotoestel in gebruik genomen. Hiervoor is toestelnummer 124 aangewezen. Deze kist vliegt als HB-VVV en heeft een typisch Zwitsers kenmerk op het toestel in de vorm van edelweiss bloemen.

HB-VVV Pilatus PC-24 (c/n 124) wordt als demonstrator ingezet

Bij een van die demo’s lijkt het erop dat de copiloot ook wel tijd heeft voor wat ontspannende activiteiten in de vorm van het filmen met zijn iPhone en het bedienen van zijn GoPro camera op de cockpitruit.

Deze copiloot in de HB-VVV Pilatus PC-24 (c/n 124) was druk bezig met filmen, ook tijdens touch and go’s

Volop nieuwe kisten

In 2019 verwacht Pilatus 40 PC-24’s af te leveren. Dat is bijna één per week. In mei 2019 waren een aantal van deze kisten bij de fabriek op het vliegveld van Buochs bij Stans te zien. De meest verse PC-24 was nummer 140. Dit zal bij aflevering de N140SX worden.

De N140SX Pilatus PC-24 (c/n 140) heeft nog niet gevlogen en wordt naar de kalibreerschijf gereden

De N140SX was op de draaibare kalibratieschijf te zien die gebruikt wordt om het kompas in de cockpit te ijken. Op dat moment had deze kist nog niet zijn Zwitserse testregistratie. Tijdens de proefvluchten zal dit tijdelijk de HB-VUO worden. Daarna wordt het pas formeel in het Amerikaanse register ingeschreven als N1040SX.

N140SX Pilatus PC-24 (c/n 140)

Bij de kalibratie was te zien dat dit vliegtuig nog geen interieur heeft. Het kan goed zijn dat dit pas na aflevering (bijvoorbeeld in de VS) wordt ingebouwd.

Kijkend door de openstaande vrachtdeur is te zien dat de N140SX nog geen interieur heeft

Collectie PC-24’s

Inmiddels hebben we al een aantal PC-24’s gezien. Hieronder nog een kleine verzameling.

Geef een reactie