BizjetsMilitair

Hondurese ‘Air Force One’ bezoekt Genève

FAH-001 Embraer EMB-135BJ Legacy 600 – Fuerza Aérea Hondureña

Genève, 22 mei 2019 – Er zijn af en toe van die momenten in het leven van een luchtvaartfotograaf waarbij je hartslag plots iets boven het gemiddelde komt te liggen en je letterlijk en/of figuurlijk (ziet je het voor je…?!?) een sprongetje in de lucht maakt. Vandaag was zo’n moment bij het zien van de FAH-001, een Embraer EMB-135BJ Legacy 600 van de Fuerza Aérea Hondureña.
Deze bizjet landde in de middag op Genève waar op dat moment de internationale vakbeurs voor de privévliegtuigenlarij gehouden werd, EBACE 2019. Eerder op de dag was het vertrokken vanuit het Spaanse Malaga. Daar was het op de maandag ervoor aangekomen vanuit Honduras. Die vlucht voerde via Halifax aan de oostkant van Canada – voor een tankstop – alvorens de grote Oceaan werd overgestoken naar Spanje.

Op maandag 19 mei 2019 vloog de FAH-001 via Canada van Honduras naar Spanje
Vanuit het Spaanse Malaga arriveerde deze EMB-135BJ op 22 mei 2019 op Genève

Een vliegtuig uit die contreien is een bijzonderheid. Wat deze Hondurese ‘Air Force One’ hier kwam doen is ons onbekend. Wellicht wordt dat in de toekomst nog een keertje helder. Voorlopig genieten we van de plaatjes!

FAH-001 Embraer EMB-135BJ Legacy 600 – Fuerza Aérea Hondureña

Embraer Legacy 600

De FAH-001 is een Embraer EMB-135BJ Legacy 600. Het heeft als constructienummer 14501041. Het feit dat dit constructienummer begint met 145 duidt erop dat de EMB-135BJ een verkorte versie is van de Embraer Regional Jet ERJ-145. De ERJ-145 is op de markt gekomen als 50-zitter terwijl in de kortere ERJ-135 in totaal 37 passagiers meekunnen. Daarnaast is er nog een tussenvariant op de markt gekomen, de ERJ-140. Deze is goed voor 44 passagiers. Van de korte versie is een VIP-uitvoering ontwikkeld, de EMB-135BJ Legacy 600.

G-RJXD Embraer ERJ-145EP van BMI Regional als voorbeeld van de lange EMB-145 versie
De CE-02 Embraer ERJ-135LR van de Belgische luchtmacht is een (korte) ERJ zonder winglets, dus een passagiersversie, geen Legacy 600

Met de EMB-135BJ kunnen afstanden tot 3.050 nautical miles (5.650 km) met 13 passagiers of 3.450 nautical miles (6.390 km) met 8 passagiers gevlogen worden alvorens te tanken. Om deze afstanden mogelijk te maken is dit model voorzien van extra brandstoftanks in de vleugel-voorranden en in de staart, achter het bagagecompartiment. Verder is het toestel te onderscheiden van een ‘gewone’ ERJ-135 door de winglets aan de vleugeluiteinden.

Historie

De hier besproken FAH-001 heeft inmiddels al aardig wat gezien van de wereld. Nadat het in mei 2008 van de productieband af kwam bij Embraer in Brazilië werd het ingezet bij de Empire Aviation Group. Dit is een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten en houdt zich bezig met het vermarkten van bizjets. De registratie van het toestel werd A6-SSV.

FAH-001 Embraer EMB-135BJ Legacy 600 – Fuerza Aérea Hondureña rolt uit na de landing

Op 3 december 2012 kwam het op naam te staan van de ECC Leasing Company LTD. De bedrijf is gevestigd in Ierland. Bij een leasemaatschappij als eigenaar is het moeilijk te achterhalen wie de uiteindelijke gebruiker is. Wel weten we dat het toestel in die tijd een Brits kenmerk kreeg in de vorm van G-CHLR.

FAH-001 Embraer EMB-135BJ Legacy 600 – Fuerza Aérea Hondureña

Op 24 februari 2014 vertrok deze EMB-135BJ naar de VS als N140EC. Vermoedelijk was de ECC Leasing Company eerst nog wel eigenaar, getuige de letters EC in de registratie. Als laatste stond het in de VS geregistreerd op naam van de Wells Fargo Bank Northwest NA Trustee. Ook bij een Trustee als eigenaar is wederom lastig te achterhalen wie de gebruiker is van het toestel.

FAH-001 Embraer EMB-135BJ Legacy 600 – Fuerza Aérea Hondureña

De laatste en huidige eigenaar is wel bekend. Dat is de luchtmacht van Honduras, ofwel de Fuerza Aérea Hondureña. Zij vliegen met deze kist sinds 14 oktober 2014. Toen werd het namelijk uitgeschreven uit het Amerikaanse luchtvaartregister.

Hondurese luchtmacht

De luchtmacht van dit Midden-Amerikaanse land is niet erg groot. Het bestaat uit een aantal kleine helikopters en vliegtuigen voor personenvervoer. Als gevechtstoestellen beschikt men over een bescheiden aantal van maximaal tien Cessna A-37 Dragonfly’s, vier Northrop F-5E en twee Northrop F-5F Tiger II’s. Zelf met dit bescheiden aantal hoort de luchtmacht van Honduras toch nog tot een van de beter uitgeruste strijdkrachten in de regio.
Een groter vliegtuig dan de Embraer EMB-135BJ heeft men echter niet. De FAH-001 is ingedeeld bij de eenheid op de militaire basis Hernan Acosta Mejia op het internationale vliegveld Toncontin (MHTG) gelegen bij de hoofdstad Tegucigalpa.

FAH-001 Embraer EMB-135BJ Legacy 600 – Fuerza Aérea Hondureña

Geef een reactie