Helikopters

M-AJOR Leonardo AW139, een ‘major’ helikopter

M-AJOR Leonardo AW139

Genève, 23 mei 2019 – Op de staticshow van de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) van 2019 op Genève stond een dik aangeklede Leonardo AW139 helikopter. Deze heli heeft een zeer luxueus interieur en biedt plaats aan zeven passagiers die plaats kunnen nemen in uiterst comfortabele lederen stoelen met armleuningen. Als je bedenkt dat deze helikopter in een ‘normale’ uitvoering plaats biedt aan 14 passagiers naast twee piloten, dan kunnen we stellen dat men bij deze VIP-uitvoering er ruim bij zit.
Voor het vermaak tijdens de vlucht biedt de helikopter een high-end cabin entertainment system. Altijd handig voor wie verveelt raakt van het – tijdens de vlucht – naar buiten kijken door de grote ramen van de cabine.

M-AJOR Leonardo AW139

Blueberry

Deze helikopter werd door Blueberry getoond. Dit is een bedrijf op gebied van verkoop, marketing en lease van luchtvaartuigen. Blueberry is in Monaco gevestigd en heeft sinds de oprichting in 2003 al 150 commerciële vliegtuigen en 370 helikopters verhandeld. Daar is dit er een van.
De betreffende helikopter heeft een registratie van het register van het eiland Man. Het is de M-AJOR en heeft constructienummer 31771. Het toestel is in juni 2017 gebouwd en heeft hiervoor de Italiaanse testregistratie I-RAIN gehad.

M-AJOR Leonardo AW139

Major Aviation – INEOS

Als eigenaar staat Major Aviation LLP in de boeken. De natuurlijke persoon hierbij betrokken is Sir James Arthur (Jim) Ratcliffe (samen met zijn zonen Samuel en George). Jim Ratcliffe is een gefortuneerde Britse zakenman en staat als CEO aan het hoofd van een groot chemisch industrieel bedrijf genaamd INEOS. Hierbij zijn meer dan 19.000 medewerkers werkzaam op 171 locaties in 23 landen.
INEOS maakt chemicaliën voor de productie van huishoudelijke producten, medicijnen maar ook bijvoorbeeld meubels. Veel dagelijkse producten komen tot stand door gebruik van materialen van INEOS. Het dopje van de tandpasta, oplosmiddelen in antibiotica, grote kans dat het via INEOS gemaakt is.

Sportief

In november 2017 werd Jim Ratcliffe eigenaar van de Zwitserse voetbalclub FC-Lausanne. Sinds dit voorjaar is zijn bedrijf INEOS hoofdsponsor geworden van de voormalige Sky Team wielerploeg. Deze ploeg gaat nu als Team INEOS door het leven.

Creatief

Naast de M-AJOR als helikopter worden er door Ratcliffe / INEOS nog meer vliegtuigen gebruikt. Dat zijn de Gulfstream G650 M-OVIE, de Gulfstream M-USIC, de twee Gulfstream G280’s M-ISTY en M-INTY en de Dassault Falcon 2000EX M-CHEM. Voorheen deden nog M-HAWK (Raytheon Hawker 800XP), M-AJOR en M-INOR (beiden Raytheon Hawker 900XP) dienst. Bij het zien van al die registraties kan Ratcliffe niet ontzegt worden creatief te zijn met het kiezen van kenmerken voor zijn vliegtuigen.

M-ISTY Gulfstream G280 met het logo van INEOS in de staart

In de Sunday Times Rich List 2018 (een soort Britse Quote 500) werd Jim Ratcliffe genoemd als rijkste man in de UK met een vermogen van £21.05 miljard. . Voor zijn bewezen diensten is hij door Queen Elisabeth op haar verjaardag in juni 2018 geridderd, van dan af aan mag hij de titel Sir Ratcliffe dragen.

Een gedachte over “M-AJOR Leonardo AW139, een ‘major’ helikopter

  1. Dank voor deze achtergrond, had die opmerkelijke registraties plus cirkel af en toe gezien maar wist nooit wie er achter zat!

Geef een reactie