Why tell me why?

PH-WHY Monnet Sonerai II L

Oostwold, 10 juni 2019 – Nederland is weer een leuk homebuilt toestel rijker. Op 31 mei 2019 werd de PH-WHY ingeschreven. Dit is een Monnet Sonerai II L. Dit – van oorsprong Amerikaanse – zelfbouwtoestel is in 1971 ontworpen door John Monnet. Het was oorspronkelijk bedoeld als klein eenpersoons racevliegtuig in de mid-wing-V-klasse. Daarbij had het de vleugels ‘midwing’ zoals men dat noemt.

N1463J Monnett Sonerai I is de eenpersoons raceversie met een midwing (Oshkosh, 2011)

Later is er een tweezits versie van gemaakt, de Sonerai II. Ook is de vleugel van het midden naar onder aan de romp verhuisd, een ‘low-wing’ configuratie. Dit type wordt aangeduid als de Sonerai II L.

PH-WHY Monnet Sonerai II L

De naam Sonerai is afgeleid van Sonic and Cosmic-Ray. Deze samenvoeging moet de snelheid van het kistje weergeven. De Sonerai wordt voortgedreven door een VW-motor.

PH-WHY Monnet Sonerai II L heeft een Volkswagen motor

De PH-WHY is zo’n Monnet Sonerai II L. Het kistje heeft als constructienummer 01626L-457 en staat gestationeerd op het vliegveld bij Drachten. Het is na de PH-ERA (Monnet Sonerai II) het tweede toestel van dit type in Nederland. Kersvers ingeschreven was de PH-WHY voor het eerst te zien op de 10e Oostwold Airshow op 10 juni 2019.
Voorheen heeft dit toestel gevlogen als SE-XHY. Het is dus niet in Nederland gebouwd. Het bouwjaar van dit toestelletje is 1988 en het stond sinds 14 oktober 1993 in Zweden ingeschreven. Oorspronkelijk was het toestel wit met een gele en blauwe striping. Het toestel lijkt recentelijk te zijn overgespoten. In Zweden heeft het drie verschillende eigenaren gehad:

  • Vanaf 14-10-1993 H. Jakobsson uit Tyresö
  • Vanaf 28-07-2000 B. D. Eriksson uit Fagerås
  • Vanaf 15-10-2001 B. T. Recén uit Söderköping
PH-WHY Monnet Sonerai II L

Na aankomst op Oostwold moesten de commentatoren van de vliegshow even een beroep doen op een externe hulplijn omtrent het type van dit kistje. Men gokte een Monnet of een Sonex. Dat laatste is niet zo’n gekke gedachte omdat John Monnet de oprichter is van het latere Sonex Aircraft LLC. De Sonex toestellen zijn doorontwikkeld uit zijn eerdere Monnet Sonerai ontwerp.

PH-WHY Monnet Sonerai II L

Dan rest ons nog de vraag “Why PH-WHY?” Vooralsnog is dat een even groot vraagteken als dat op de staart van deze fraaie kist!

PH-WHY Monnet Sonerai II L; Why tell me why?

 

Geef een reactie