AirShowMilitair

Griekse Phantoms bij Luchtmachtdagen 2019 op ‘Pholkel’

338 Sqn Goes Pholkel

Volkel, 14 juni 2019 – Tijdens de Luchtmachtdagen 2019 op de vliegbasis Volkel waren veel verschillende vliegtuigen te zien. Van oud tot nieuw, alles kwam voorbij. Een opmerkelijk duo was het tweetal McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II gevechtstoestellen van de Griekse luchtmacht.

01507 McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II – Hellenic Air Force

De Grieken vliegen nog als enige luchtmacht in Europa met dit roemruchte type. De toestellen waren afkomstig van de vliegbasis Andravida op het Griekse vaste land en horen bij het 338 Mira (Squadron), de 117 PM (Wing).

Uitstervend ras

In 2017 heeft de Griekse luchtmacht afscheid genomen van haar RF-4E fotokisten. Op dit moment zijn alleen de F-4E Phantom II’s nog in dienst. Dat zijn er niet veel meer, men had maximaal 34 gemoderniseerde F-4E’s. Daar is nog een beperkt aantal van luchtwaardig. Wanneer deze ‘oldies’ uitgefaseerd worden is nog niet bekend. Dat het geen jaren meer gaat duren is wel de verwachting. Daarmee wordt dit type een uitstervend ras. “Genieten zolang het nog kan” is dan ook het credo bij deze Phantoms!

01507 McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II – Hellenic Air Force

Na een tankstop op Aviano in Italië waren de Grieken al op donderdag 13 juni in het Brabantse land gearriveerd. Ze namen deel aan de staticshow tijdens de Luchtmachtdagen op 14 en 15 juni 2019. Er werd helaas niet mee voorgevlogen.

71758 en 01507 McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II op de staticshow, helaas niet vliegend

338 Sqn Goes Pholkel

De twee toestellen waren de 01507 (c/n 4465 met bouwjaar 1972) en de 71758 (c/n 5037 met bouwjaar 1977). Beide kisten waren gestoken in het grijze ‘Aegean Gohst’ kleurenschema.

71758 McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II was de tweede Phantom van de Hellenic Air Force

De 01507 was daarnaast uitgerust met een speciale toevoeging aan zijn standaardkleuren. Een aanpassing speciaal voor de Nederlandse Luchtmachtdagen! Bijzonder dat de Grieken hun Nederlandse bezoek zo doordacht voorbereid hebben.
Aan de rechterkant van de kist was de staart voorzien van te tekst ‘338 GOES PHOLKEL’  De bijzondere schrijfwijze ‘PHOLKEL’ is afgeleid van de ‘PH’ in het woord Phantom. Een mooie knipoog naar dit type en naar de basis Volkel. Erg leuk gevonden!

01507 McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II in speciale kleuren voor de Luchtmachtdagen 2019 op Volkel

Ook aan deze kant van de staart staat het spookje dat als logo voor de Phantom II wordt gebruikt. Deze geestverschijning heeft een Hollandsche tulp in de loop van zijn pistool gestoken. En het schoeisel van ‘Spooky’ zijn natuurlijk… Hollandse klompen!

338 SQN GOES PHOLKEL en het Phantom II spookje op klompen en met een tulp in zijn pistool

Op de linkerkant van de staart staat in het Grieks ‘ARES’ (Mars) en ‘GOD OF WAR’ Deze Griekse oorlogsgod staat ook op die kant van de staart afgebeeld. Sinds het begin van de vliegoperaties met de Phantom (1974) wordt deze Griekse God in het logo van het 338 squadron gebruikt.

Aan de linkerkant staat de Griekse God Ares, de God van de oorlog

Ook de externe brandstoftanks zijn onder handen genomen en voorzien van een aparte beschildering. De tanks zijn oranje-blauw met 338 SQN er op aangebracht. En… let op het detail; ook hier staat een Nederlandse tulp op, als streepje van de ‘Q’!

01507 McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II met een tulpje op de speciale brandstoftanks

Speciale patch

De Grieken hadden goed uitgepakt voor de Luchtmachtdagen, dat is wel duidelijk. Men had zelfs een aparte patch laten maken voor dit evenement. Deze werd verkocht samen met andere emblemen en verzamelobjecten van de Hellenic air Force. Een levendig handeltje!

Het ontwerp van AviationProject.com
Speciale Pholkel patch

Het ontwerp van deze speciale kleuren en bijbehorend embleem is verzorgd door AviationProject.com. Zij hebben in het verleden al meer Griekse vliegtuigen van de luchtmacht voorzien van speciale markeringen. En, zoals we op Volkel konden zien, daar zijn ze best goed in!

Σας ευχαριστώ που φέρατε τα Phantoms στο Pholkel!

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie