MilitairWarbirds

Unieke Heritage Flight tijdens Luchtmachtdagen 2019

Dutch Heritage Flight

Volkel, 14 juni 2019 – Een Heritage Flight is een fenomeen dat in de Verenigde Staten zowat bij iedere grote vliegshow op het menu staat. Daarbij vliegt een formatie van oude, historische warbirds met hedendaagse gevechtstoestellen.
In Nederland konden we dit fenomeen ook zien tijdens de Luchtmachtagen 2019 die op 14 en 15 juni 2019 gehouden werden op de Brabantse vliegbasis Volkel. Tijdens de vliegshow vloog de 74 jaar oude Spitfire G-CKUE in formatie met de J-642 F-16A en de F-008, de nieuwste F-35A Lightning II van de Koninklijke Luchtmacht.

De civiele warbird werd, net als uiteraard de F16 en F-35, gevlogen door een luchtmachtvlieger. Aan de knuppel zat Ralph ‘Sheik’ Aarts. Hij is voormalig F-16 demovlieger en thans vlieger op de McDonnell Douglas KDC-10 van de KLu.

Demovlieger Ralph Aarts stijgt op met de G-CKUE Supermarine Spitfire LF.XVIe voor de Dutch Heritage Flight

De drie toestellen kwamen in formatie twee keer over met de Spitfire voorop. Geweldig om te zien hoe snel de ontwikkeling in de militaire luchtvaart is gegaan. De Spitfire was in 1945 in gebruik bij onze luchtmacht. De F-16 kwam 34 jaar later (1979) in dienst en nu – nog eens 40 jaar later – doet de F-35 haar intrede.
Tijdens de tweede pass liet de F-35A zijn interne bommenluik zien. Om de stealth eigenschappen van deze kist te vergroten wordt zoveel mogelijk van de wapenlast intern vervoerd. Er zijn echter ook ophangpunten onder de vleugels voorzien.

De tweede pass waarbij de F-35A haar bommenluiken open heeft

Bij de derde keer dat men het veld naderde werd een break uitgevoerd. De F-35A verliet de formatie als eerste, gevolgd door de F-16A. De G-CKUE begon daarna aan haar solo-demo.

De Spitfire en de F-16A kort voor de break

De Spitfire is eigendom van Frit van Eerd, CEO van het Jumbo-supermarkt concern. Hij is gepassioneerd luchtvaartliefhebber. Hij heeft naast deze Spitfire nog een Spitfire Mk.I aangekocht en een tweezitsversie van deze Tweede Wereldoorlog jager. De laatste twee zijn nog in restauratie.
De G-CKUE is de vrijdag voor het Pinksterweekend naar Leeuwarden overgevlogen vanuit Engeland. Daar ontving het een badge van Polly Grey op de neus, de grijze roodstaart papagaai die sinds de Tweede Wereldoorlog de mascotte is van het 322 sq. op Leeuwarden.

G-CKUE Supermarine Spitfire LF.XVIe

Naar verluid wordt de Spitfire van Van Eerd gestationeerd op de vliegbasis Eindhoven. Dat is dichtbij de woonplaats van de eigenaar (Veghel) en de thuisbasis van de huidige vlieger, Ralph Aarts.
Met de tijd hoopt Frits van Eerd ook zelf op deze Spitfire te gaan vliegen. Dit weekend had hij daar sowieso geen tijd voor gehad. Hij heeft naast vliegen ook autoracen als hobby. In Racing Team Nederland deed hij mee aan de 24-uur van Le Mans. Samen met teamgenoten Guide van der Garde en Nyck de Vries streden zij om de prijzen.

Racing Team Nederland tijdens de 24 uur van Le Mans 2019

Ondanks een aantal lekke banden en een flinke crash op zondagmorgen door Nyck de Vries wist het team de auto rijdend te houden. Men finishte uiteindelijk als 27e in het overall klassement en als 15e in de Le Mans Prototype 2 (LMP2) klasse.

 

Geef een reactie