MuseumWrecks & Relics

Opmerkelijke vorderingen aan de (H-NABO) De Havilland (Airco) DH-9B Replica in Aviodrome

(H-NABO) De Havilland (Airco) DH-9B Replica

Lelystad Airport, 21 juni 2019 – Vandaag zijn we weer eens wezen kijken bij de vorderingen van de bouw van de De Havilland (Airco) DH-9B replica in Aviodrome. De laatste keer dat we geweest waren was 17 maart 2019. We troffen de collectiebeheerder Raymond Oostergo en konden zodoende even bijgepraat worden.
Inmiddels zit de kunststof motor voorop het toestel. Dit is een nagemaakt exemplaar van kunststof met details die door middel van 3D-printtechnieken zijn vervaardigd.

(H-NABO) De Havilland (Airco) DH-9B Replica met de motor op het toestel

H-NABO

We vernamen ook welk kenmerk men voornemens is om dit toestel te geven. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid de H-NABO worden. De oorspronkelijke H-NABO werd in mei 1921 ingeschreven als een van de eerste KLM-toestellen.

(H-NABO) De Havilland (Airco) DH-9B Replica

Drie personen

Meest opmerkelijk nieuwsfeit is wel dat er onlangs een derde compartiment in de romp is aangebracht. Zoals wellicht bekend,was de omgebouwde DH-9 bommenwerper in staat om als passagierstoestel twee passagiers te vervoeren. Aanvankelijk dacht men dat die tegenover elkaar in het compartiment zaten achter de piloot. Voor dat doel waren er ook drie rieten stoeltjes vervaardigd. Eén voor de piloot en twee voor in het passagiers-compartiment.

(H-NABO) De Havilland (Airco) DH-9B Replica

Alleen werden de oude foto’s van de DH-9B nog eens goed bekeken en men deed een ontdekking…  Voor de piloot was een tweede passagierscompartiment! De piloot zat dus in het midden, één passagier voor hem en één achter hem.

Drie compartimenten in de DH-9B

Men vatte de koe bij de hoorns en besloot om de replica hier gelijk op aan te passen. Dat bleek gelukkig mogelijk. En zo is nu te zien dat de drie rieten stoeltjes ieder in een eigen compartiment zitten. Het achterste compartiment is wat groter, dat werd ook gebruikt om de koffers een plek te geven.

(H-NABO) De Havilland (Airco) DH-9B Replica

Vleugels

Ook de vleugels beginnen steeds verder te vorderen. Ze zijn nu bespannen en voor een deel geschilderd. Op het moment dat deze aan de romp bevestigd gaan worden zal de DH-9B replica zich pas echt in volle schoonheid tonen. We kunnen haast niet wachten!

De vleugels zijn grotendeels bespannen en geverfd

Geef een reactie