Bizjets

CN-SRA Cessna 650 Citation VII van Sarah Airways uit Casablanca

CN-SRA Cessna 650 Citation VII

Genève, 22 mei 2019 – Het Marokkaanse luchtvaartregister is niet dik bezaait met bizjets. En privéjets uit dit Noord-Afrikaanse land zie je daarnaast niet veelvuldig in Europa. Des te leuker deze CN-geregistreerde bizjet die binnen kwam tijdens de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) 2019 op de luchthaven van Genève. Het gaat hier om de CN-SRA, een Cessna 650 Citation VII. Het constructienummer van dit toestel is 650-7039 met als bouwjaar 1994. Hiervoor heeft dit toestel gevlogen als OY-GGG, D-CBIZ en N521RF.

De CN-SRA behoort toe aan de vloot van Sarah Airways en is gevestigd op de luchthaven Aéroport Mohamed V in Casablanca. Sarah Airways heeft ook nog de CN-SRL in de vloot, dat is een iets oudere Cessna 650 Citation III uit 1986 (c/n 650-0117 – ex F-GGAL).
Deze tweede Citation heeft voorheen in Frankrijk gevlogen bij Euralair International. Het toestel opereerde voorheen vanaf Le Bourget bij Parijs.
Het verschil tussen de Cessna 650 Citation III en Citation VII is uiterlijk lastig te zien. Het zit hem met name in sterkere motoren voor de VII waardoor er meer gewicht vervoerd kan worden over een langere afstand. Bovendien presteert de VII beter in warme omstandigheden en operaties vanaf hoger gelegen vliegvelden.
Met deze chartervloot biedt men VIP vluchten en medische vluchten aan. De reikwijdte van de toestellen is 3.774 km bij een snelheid van ongeveer 900 km/u. Het motto van deze luchtvaartmaatschappij is ‘Le plaisir en plein vol‘, vrij vertaald ‘Plezier tijdens het vliegen’.

F-GGAL Cessna 650 Citation III van Euralair International nu in dienst als CN-SRL bij Sarah Airways (Le Bourget, 1987)

Geef een reactie