Bizjets

Regeringstoestel PH-GOV Boeing 737-700(BBJ) afgeleverd naar thuisbasis Schiphol

PH-GOV Boeing 737-700(BBJ) bij zijn eerste landing op Schiphol

Schiphol, 9 juli 2019 – Vandaag werd het nieuwe toestel van de Nederlandse regering – PH-GOV – officieel overgevlogen van Woensdrecht naar zijn nieuwe thuisbasis Schiphol – Amsterdam. Een kort vluchtje van slechts 30 minuten.

De korte afleveringsvlucht van de PH-GOV van Woensdrecht naar Schiphol-Amsterdam

De PH-GOV is een Boeing 737-700(BBJ). Het constructienummer van deze kist is 64970 en het heeft bij Boeing als testregistratie N513BJ gehad. Dit toestel is fabrieksnieuw en heeft 90 miljoen Euro gekost.
De PH-GOV is in mei 2018 in Ostrava in Tsjechië in zijn kleuren gespoten. Dit is een opvallende en zeker niet alledaagse beschildering geworden. Het is ingetogen grijs, wit en blauw met als opschrift ‘Koninkrijk der Nederlanden’.
Nadat het van zijn huisstijl was voorzien vloog de PH-GOV medio mei 2018 naar Woensdrecht voor de inbouw van het interieur bij Fokker Technologies, onderdeel van GKN Aerospace. Dit heeft ruim een jaar geduurd, een normale tijdsduur voor een dergelijke klus.

First Officer W.A. van Oranje

Nu is het toestel af en is het naar Schiphol afgeleverd. Vanaf daar wordt het straks door KLM-vliegers gevlogen en af en toe ook door Koning Willem Alexander, die inmiddels zijn typerating voor dit vliegtuig op zak heeft.
Na de landing op Schiphol-Oost werd de PH-GOV bij Hangaar 10 van de KLM geparkeerd. Hier vandaan zal het toestel zijn dienstreizen aanvangen.
De PH-GOV is de opvolger van de PH-KBX. Deze Fokker 70 werd al in juni 2017 aan de kant gezet. In de tussentijd heeft men tijdelijk een Boeing 737-7BC(BBJ) met de registratie 9H-BBJ ingehuurd. Vanaf augustus van dit jaar zal de nieuwe PH-GOV operationeel zijn.

De 9H-BBJ Boeing 737-7BC(BBJ) werd gehuurd tot de PH-GOV klaar was

Met de komst van dit nieuwe toestel beschikt de Nederlandse regering over een capabel toestel dat in staat is om bijvoorbeeld in een vlucht naar de Nederlandse Antillen te vliegen of naar de VS. De reikwijdte is ruim 10.000 kilometer. Een functionaliteit die bij een westers land als Nederland heden ten dage meer dan gepast is.
Het toestel is functioneel luxe ingedeeld. Er zijn voorin zes stoelen, middenin acht stoelen rond tafels en achterin twaalf stoelen in rijen. Het toestel heeft een douche, twee satelliettelefoons en wifi. Het vliegtuig zal worden gebruikt door het Koningshuis en leden van het kabinet. Koning en koningin krijgen voorrang, gevolgd door de premier en zo verder.

Historie regeringstoestellen

Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog diverse regeringstoestellen gehad. Dat begon in 1946 met de PH-PBA, aangeschaft door Prins Bernhard. Dit toestel vliegt nog altijd in ons land en wordt gevlogen door DDA Classic Airlines.

PH-PBA Douglas DC-3C Dakota vliegt nog altijd in Nederland bij DDA Classic Airlines

Daarna kwamen een drietal Fokkers in beeld. Als eerste in 1961 de Fokker F-27 Friendship PH-PBF, gevolgd door de Fokker F-28 Fellowship PH-PBX in 1972.

De PH-PBX Fokker F-28 Fellowship Mk.1000 deed dienst van 1972 tot en met 1996

De laatste Fokker was de eerdergenoemde PH-KBX. Dit toestel kwam in 1996 in dienst tot 2017. Dit toestel vliegt nog in Australië als VH-KBX.

PH-KBX Fokker 70 heeft nu een waardige opvolger in de vorm van de PH-GOV

Met de komst van de PH-GOV vliegt de Nederlandse overheid en ons Koningshuis helaas niet meer met in Nederland gebouwde vliegtuigen. Als troost zit er wel een in Nederland gebouwd interieur in de nieuwe regeringskist en is het servies aan boord van Delfts blauw aardewerk. Dat verzacht die pijn een beetje.

Een gedachte over “Regeringstoestel PH-GOV Boeing 737-700(BBJ) afgeleverd naar thuisbasis Schiphol

Geef een reactie