Homebuilt

PH-MIL Sonex Sonex maakt highspeed taxi-run als laatste voorbereiding op maiden flight

Wim Jansen in zijn PH-MIL Sonex Sonex

Lelystad Airport, 14 juli 2019 – Nadat de PH-MIL Sonex Sonex eind juni over de weg bij Wings over Holland op Lelystad Airport was aangekomen (zie HIER) is er nog even hard gewerkt door de bouwer Wim Jansen om het toestel vliegklaar te maken. Gisteren was alles qua bouwactiviteiten doorlopen. De dag werd afgesloten met een radio-check op de frequentie van Lelystad; “Reading you five” was het antwoord, ten teken dat de communicatie goed verliep.

PH-MIL Sonex Sonex

Deze zondagmiddag zou besteed worden aan highspeed taxi-runs over de baan van het vliegveld.  Op die manier kan de motor op een hoog toerental getest worden en kunnen de gedragingen ervaren worden van het toestel bij hogere snelheden. Dit alles als laatste test voor hét ultieme moment voor iedere zelfbouwer; de maiden flight van het toestel.

PH-MIL Sonex Sonex

Helaas werden de runs na de eerste poging al afgebroken. De bouwer keerde met de PH-MIL weer terug naar de hangaar. Al tijdens het terug taxiën was te horen wat het probleem was, de motor liep onregelmatig.

Enigszins teleurgesteld zet Wim Jansen de motor van de PH-MIL Sonex Sonex weer uit

Het bleek dat de motor niet goed op toeren kwam. Bij 2.600 omwentelingen per minuut was het gedaan terwijl de verwachting was dat de motor tot zo’n 3.200 toeren zou moeten komen voor de start.

Even goed nadenken waar het euvel in kan zitten…

Gelijk werd er een schroevendraaier gepakt en ging de motorbeplating eraf. De speurtocht naar het euvel werd meteen gestart. Hopelijk is het gauw gevonden en kunnen we de PH-MIL op korte termijn boven de Flevopolder waarnemen.

Geef een reactie