Bizjets

N125DE Eclispe Aviation EA500 Eclipse, een ‘nieuwe’ oude bekende bij AIS op Lelystad Airport

N125DE Eclipse Aviation EA500 Eclipse

Lelystad Airport, 18 juli 2019 – Bij AIS Airlines / Flight Academy op Lelystad Airport staat sinds een 14 juni 2019 tijdelijk de N125DE Eclipse Aviation EA500 Eclipse gestald. Meestal staat het toestel binnen, de afgelopen week was er kennelijk even geen plek in de ‘nederige AIS-herberg’ en moest de Eclipse onder de sterrenhemel slapen. Nu is een eclips een natuurverschijnsel wat zich doorgaans in de buitenlucht afspeelt, dus dat lijkt ons geen probleem.

Het typeplaatje van de N125DE Eclipse Aviation EA500 Eclipse

De N125DE is op 7 mei 2008 de fabriek uitgekomen en heeft als constructienummer 000193. Het toestel is op 8 juli 2008 begonnen aan zijn carrière als N193EA en stond toen op naam van de N193EA Corp. Trustee uit Wilmington (DE). Daarna is het verkocht aan Baron Waters Inc., eveneens uit Wilmington (DE). Toen kreeg het de registratie N125DB. Vanaf 3 april 2018 staat het op naam van Innovation Transportation Inc. uit South Chesterflied in de staat Virginia. Die plaats ligt even ten zuiden van Richmond. Deze eigenaar liet het kenmerk veranderen van N125DB naar N125DE.

N125DE Eclipse Aviation EA500 Eclipse

Bestemmingen

De N125DE hoort thuis op Richmond International Airport (KRIC) in Virginia. Vanaf daar is het op 10 juni 2019 zijn reis naar Europa begonnen. Een reis die zou lopen via Goose Bay in Canada, IJsland en Schotland. Op 14 juni arriveerde de N125DE op Lelystad Airport.

N125DE Eclipse Aviation EA500 Eclipse

In de tussenliggende tijd heeft de Eclipse een paar vluchten gemaakt. Zo vloog het op 3 juli op en neer naar Groningen Airport Eelde (EHGG) en op 12 juli maakte het een retourvlucht naar Durham Rees Valley Airport (EGNV – voorheen Teesside International Airport) in de UK.

Al eerder

Vorig jaar (2018) was ditzelfde toestel ook een tijdje te gast bij AIS gedurende de zomermaanden. Ook toen was het overgekomen uit de VS en maakte het een paar vluchten in Europa. Alleen droeg deze Eclipse vorig jaar een andere registratie. Het was toen de N125DB. Nu is het de N125DE.

Vorig jaar was de ‘B’ in de registratie in de vorm van een losse sticker (in een afwijkende kleur) aangebracht. De huidige registratie stond daar al onder maar was nog afgeplakt.

Opmerkelijk is alleen dat sinds 3 april 2018 de N125DE in de VS staat ingeschreven. Toch vloog het nog in de zomer van 2018 als N125DB. Inmiddels is de sticker met de letter ‘B’ verwijderd en gaat deze Eclipse als N125DE door het leven.

Leuke kleurtjes

Wat tot slot nog aardig is om te vermelden is de striping op deze Very Light Jet (VLJ). Deze is verschillend van kleur al naar gelang de hoek waaronder je er naar kijkt. De ene keer is de striping paars/lila, de andere keer weer blauw/groen. Een leuk effect dat met speciale lakken en coatings te realiseren is.

De Eclipse Aviation EA500 Eclipse hier nog als N125DB in het zonnetje (Lelystad, 13 juli 2018)

Geef een reactie