Homebuilt

PH-VDK Sonex Onex zelfbouwkist uit België

PH-VDK Sonex Onex

Teuge, 25 juli 2019 – De recordtemperatuur van de buitenlucht van 40 graden Celsius (en hoger) weerhield de bouwer/vlieger van de PH-VDK niet om op pad te gaan. Met zijn Sonex Onex zelfbowtoestel was hij deze dag aanwezig op Teuge Airport.
De PH-VDK is gebouwd door Dirk Verdonck uit het Belgische Leffinge. Dat ligt vlakbij de badplaats Oostende. De achternaam van de bouwer zit verwerkt in de registratie. Dit kistje is een Sonex Onex, de eenzitsversie van dit Amerikaanse zelfbouwmerk.
De start van de bouw was in juni 2014. Na 1.750 uur sleutelen in bijna vier jaar tijd was het kistje klaar. Het toestel is gebouwd in de garage. In de laatste fase is een tent in de tuin geplaatst om voldoende ruimte te hebben.
Ondanks dat het in België is gebouwd is het voorzien van een Nederlands kenmerk. Het constructienummer is 117.
De PH-VDK maakte zijn eerste vlucht op 24 mei 2018 vanaf Koksijde. Op dat moment zag het er nog niet zo gekleurd uit als nu. Het was de eerste zes maanden van zijn vliegend bestaan nog ‘bare metal’. Er zat nog geen spatje verf op. Nu is de kist geheel rood. De kleur heet Alfa Rosso, dezelfde kleur als de Alfa Romeo Giulia van de vlieger.

PH-VDK Sonex Onex in de kleur Alfa Rosso

Deze Onex is als staartwielversie gebouwd en heeft een AeroVee 2.1 motor van 80 pk (59 kW). De flaps zijn elektrisch en de vleugeltips zijn van de korte versie. De remmen zijn hydraulisch en er zijn extra inspectiepaneeltjes ingebouwd om de status van de kist makkelijk te kunnen bekijken. Verder is bij dit kistje de lijn van de canopy opmerkelijk. Deze loopt vloeiend door in de romp. Door deze constructie zorgt de romp – naast de vleugels – voor 15% vaan het draagvermogen van de kist.

Sywel LAA Rally 2018

In zijn ongeverfde uiterlijk bracht de PH-VDK in 2018 een bezoek aan de LAA Rally op Sywell in Engeland. Dat was tevens de eerste oversteek van het kanaal met dit toestel. Tijdens zijn aankomst stonden wij langs de baan om het met de camera ‘op te vangen’.

PH-VDK Sonex Onex (Sywell, LAA Rally 2108)

Vandaag vertrok het kistje in de middag vanaf Teuge voor een vlucht naar Hilversum. De dag ervoor was het vanuit Moorsele in België aangekomen.

De route van de PH-VDK van Moorsele naar Teuge op 24 juli 2019

Waiex

De bouwer is niet van plan stil te gaan zitten nu de PH-VDK gereed is. Hij wil nu een Sonex Waiex (model met een V-staart) gaan bouwen met een UL Power 350i motor van 130 pk (96 kW).

Voorbeeld van een Waiex (N196YX Sonex Waiex, Oshkosh, 2013)

2 gedachten over “PH-VDK Sonex Onex zelfbouwkist uit België

  1. Dag Berend, net je artikeltje gezien ivm mijn Onex. Goeie tekst en leuke fotos.
    Er is een kleine onwaarheid vermeld; de canopy is standaard en niet verhoogd, het hoort gewoon zo omdat de vorm van de romp een vleugelprofiel heeft die ongeveer 15% van de totale lift opwekt.
    Groeten, Dirk

Geef een reactie