Bizprops

Pilatus PC-12 komt met knip- en plakwerk tot stand

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862) op de beursvloer van EBACE

Genève, 22 mei 2019 – Op de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) stond voor het tweede jaar op rij een Pilatus PC-12 met daarop kenmerkende Zwitserse afbeeldingen geplakt. De gelukkige dit jaar was de HB-FXR, een Pilatus PC-12/47E met constructienummer 1862.  De kist is overigens niet vliegend naar Genève gekomen, maar op een dieplader van de fabriek in Stans naar de tentoonstellingshal van EBACE gekomen.
Het toestel is beplakt volgens een authentiek en jarenoud Zwitsers ambacht, scherenschnitt. Daarbij wordt met kleine schaartjes en mesjes minutieus een silhouet uitgeknipt en op een contrasterende ondergrond uitgelegd. Meestal zwart op wit. Deze kunstvorm kent zijn oorsprong in China, maar is in Zwitserland sinds begin 1900 erg in zwang geraakt.

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862)

Vorig jaar had Pilatus ook deze techniek op een PC-12 voor EBACE losgelaten, de HB-FXN. In tegenstelling tot vorig jaar was de kist nu niet wit maar zilvergrijs. Wie het toestel van 2018 nog in detail wil bekijken kan HIER terecht.

Vorig jaar was de witte HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764) ook voorzien van een scherenschnitt-decoratie

De Zwitserse kunstenaar Paul Waser was dit jaar door Pilatus uitgekozen om hun demovliegtuig tijdens EBACE van een aansprekend kleurenschema te voorzien. De afbeeldingen die Waser ontwierp bevatten onder andere jagers, dieren, bomen en bergen. Hoe Zwitsers wil je het hebben!

In de staart van de HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862) is een flinke berggeit geklommen staart
Ook op onverwachte plekken is de kist bestickert, zoals hier een Cupido aan de binnenkant van de winglet

Deze PC-12 heeft iets meer kleur dan het ontwerp van 2018. Er was nu achter op de romp een leren band gemaakt zoals koeien die dragen met hun koebellen eraan. Op deze band zijn in kleur de Zwitserse vlag, edelweiss en blauwe gentiaan-bloemen afgebeeld.

De koeienhalsband met de Zwitserse vlag, edelweiss en gentiaan-bloemen

Zwitsers zijn trots op hun producten. En niet zelden zonder reden. De Pilatus PC-12 is immers al jaren een kaskraker van Pilatus. Dit toestel heeft bijvoorbeeld als constructienummer 1862. En dan te bedenken dat men bij nummer 1 is begonnen. Om de trots tot uiting te laten komen staat boven op de vleugel te lezen: “Crafted in Switzerland”.

De HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862) is Crafted in Switzerland

Zoals een fraai kunstwerk betaamd is ook dit werk door de geestelijk vader gesigneerd. Rechts naast de deur is op het zwart de handtekening van Paul Weser terug te vinden.

Hans Waser heeft HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862) gesigneerd

We zijn benieuwd hoe lang deze kist nog met deze afbeeldingen blijft vliegen. Het toestel van vorig jaar (HB-FXN – c/n 1764) was namelijk al snel na EBACE 2018 zijn bijzondere striping kwijt en vliegt nu met een ‘saaie’ donkerblauwe onderkant en staart. Die kist vliegt nu voor HENA Music AG Switzerland, een concertorganisator.

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862)

Voor wie meer werk wil zien van de kunstenaar Paul Waser kan terecht op zijn website: www.scherenschnitte-waser-paul.ch.

Geef een reactie