Sportvliegtuigen

The art of flying

OK-ART Cirrus SR22T GTS

Lelystad Airport, 2 augustus 2019 – ‘The art of flying’ werd vandaag verzorgd door het Tsjechische bedrijf Alpha Aviation s.r.o. uit Praag. Deze luchtvaartonderneming is gevestigd op Letňany Aerodrome (LKLT) bij Praag. Zij vlogen met hun Cirrus SR22T met de registratie OK-ART naar Nederland.

OK-ART Cirrus SR22T GTS

Op 30 juli was de kist al vertrokken en maakte toen een tussenstop op Verkehrslandeplatz Bayreuth (EDQD) in Duitsland. Vanaf daar vloog men op 1 augustus door naar Lelystad Airport en werd de OK-ART “in front of tower” geparkeerd.

OK-ART Cirrus SR22T GTS ‘in front of tower’

Daarbij werd het neergezet met “BRAKES ON”. We begrijpen dat wel, in dat geval kan het bordje in de cockpit met de rode zijde naar buiten neergezet worden. Bij ‘BRAKES OFF’ zou de andere (groene) kant getoond worden. Dat staat een stuk minder fraai bij de lakkleur van deze kist. The art of flying?

Het rode bordje ‘BRAKES ON’ kleurt leuk bij de lak van de Cirrus

In de staart van de Cirrus staat een grote ‘T’ in verband met het type van deze kist. Daar is met kleine lettertjes ‘AR’ voor gezet. The art of flying?

OK-ART met ‘ART’ in de staart

De OK-ART is een toestel uit 2012 met constructienummer 0288. De kist werd op 28 maart 2013 ingeschreven in de VS als N923CS. Op 16 maart 2015 overgeschreven naar het luchtvaartregister van Tsjechië. Daar werd het vanaf 23 maart 2015 opgenomen als OK-ART.

OK-ART Cirrus SR22T GTS

De Cirrus sportvliegtuigen zijn standaard uitgerust met het Cirrus Airframe Parachute System (CAPS). Daarbij kan het toestel hangend aan een parachute verticaal naar beneden komen als het oncontroleerbaar is geworden. Om het systeem te activeren zit in het cockpitplafond een handel die een ingebouwde raket afschiet waardoor de parachute naar buiten komt. Die parachute bevindt zich achter de cabine. Vandaar dat op die plek een waarschuwing op de romp te lezen is in verband met de explosieve lading aan boord.

Waarschuwing vanwege het Cirrus Airframe Parachute System (CAPS).

Doordat men al een aantal jaren met deze Cirrus door het luchtruim harkt heeft de luchtstroom hier en daar inmiddels wat vat op het toestel gekregen. Door de pittige kruissnelheden van de SR22T zijn de letters ‘Cirrus Aircraft’ op de motorbeplating al een beetje aan het afbladderen.

De letters bladderen door de luchtstroom al een beetje af

Ook het zwart van het typeplaatje is aan het vervagen. Daardoor is het nog maar lastig af te lezen. Met goede ogen is het constructienummer 0288 nog net te ontcijferen.

Het typeplaatje van de OK-ART Cirrus SR22T GTS

De OK-ART wordt geëxploiteerd door Alpha Aviation s.r.o. Dit bedrijf heeft een verhuurvloot met meerder Cirrus SR20/SR22’s. Zover we kunnen nagaan zijn dit de OK-ART, OK-KAR, OK-TTP, OK-UWE en OK-VIK.

OK-ART Cirrus SR22T GTS

The real Art of Flying

De registratie OK-ART van deze Cirrus is natuurlijk ‘kunstzinnig’ gevonden. Als eerste kwam hierdoor de kreet ‘The art of flying’ bij ons op. Wie op dit thema even gaat zoeken op Internet komt op een opmerkelijke film uit met dezelfde titel.
Dit is een korte film over ‘murmuraties’ (de beweging van een grote zwerm vogels): de mysterieuze vluchten van de spreeuw. Het is nog onbekend hoe de duizenden vogels in dergelijke dichte zwermen kunnen vliegen zonder te botsen. Elke nacht verzamelen de spreeuwen zich in de schemering om hun verbluffende vliegshow op te voeren.
Vanwege de relatief warme winter van 2014/2015 verbleven de spreeuwen in Nederland in plaats van naar het zuiden te trekken. Dit gaf filmmaker Jan van IJken de mogelijkheid om een van de meest spectaculaire en verbazingwekkende natuurlijke fenomenen op aarde te filmen.
De film ‘The art of flying’ is vertoond op meer dan 50 internationale filmfestivals, galerieën, enz. en won de prijs voor Beste Kunstfilm op Pärnu International Documentary Film Festival, Estland in 2016. In 2017 werd een korte versie van de film gepubliceerd op de National Geographic Short Filmshow en werd het bekroond als Vimeo Staff Pick. De film is online door heel veel mensen bekeken.
Die informatie wilden wij je niet onthouden. Geniet daarom ook even van een kort stukje van ‘The art of flying’:

De volledige film is (tegen betaling) te zien via de site van de maker Jan van IJken.

Geef een reactie