Wrecks & Relics

Oude Jet Provost als blikvanger in Lommel (B)

(XN512) Hunting Percival Jet Provost T.3

Lommel, 29 juli 2019 – Het doel van de dag was eigenlijk de jaarlijkse Fly-In op het vliegveld van Balen-Keiheuvel. Alleen hoe meer we naar het zuiden reisden, hoe slechter de vliegcondities werden. Eenmaal op het veld aangekomen (per auto deze keer) bleek dat we niet veel van de dag konden verwachten. Besloten werd daarom om weer noordwaarts te rijden waar het beter en ook veel warmer weer was.

(XN512) Hunting Percival Jet Provost T.3

Op de weg terug passeerden we in Lommel aan de Luikersteenweg 475 het kledingbedrijf Bergmans Fashionoutlet. Daar stond een witte Jet Provost op een paal voor de deur. Snel in de ankers en de auto geparkeerd om een paar ‘platen te trekken’.

Verschillende kleuren

Het gaat hier om de oude Royal Air Force (RAF) kist met het voormalige militaire kenmerk XN512. Het is voluit een Hunting Percival Jet Provost T.3 met constructienummer PAC/W/11801. Deze kist is hier naar verluid al zo’n twintig jaar aanwezig. Eerst in zijn oude RAF kleuren en sinds 2014 in een blauwgrijs ‘jeans’ uiterlijk. Inmiddels (2017?) is het toestel geheel wit met logo’s van het kledingbedrijf erop.

(XN512) Hunting Percival Jet Provost T.3

Voorheen was dit bedrijf een winkel voor onder andere legerkleding. Daarbij paste dit toestel prima. Tegenwoordig verkoopt men hier alleen nog merkkleding maar de Jet Provost is blijven staan.

Carrière

De XN512 is op 20 januari 1961 in dienst gekomen bij de RAF Central Flying School. Tot begin jaren ’70 heeft men er actief mee gevlogen, daarna werd het een sleutelobject voor opleidingsdoelen en kreeg daarbij het inventarisnummer 8435M toebedeeld. Al op 14 september 1974 werd het toestel gezien bij No. 4 School of Technical Training van de RAF op St. Athan in Engeland. Op 22 juni 1985 werd de XN512 gespot op Halton. Toen het voor opleidingen niet meer nodig was is dit toestel ergens eind 1996 of begin 1997 naar België vervoerd.

(XN512) Hunting Percival Jet Provost T.3

Geef een reactie