Helikopters

PH-PHB Enstrom 480 voor de camera op Breda/Seppe Airport

PH-PHB Enstrom 480

Breda/Seppe, 19 augustus 2019 – Van de Enstrom 480 vliegen er maar twee exemplaren in Nederland, de PH-PHA en PH-PHB. Beide toestellen horen thuis in de vloot van Prince Helicopters uit het Zeeuwse Zonnemarie.
Omdat de toestellen op een privélocatie gebaseerd staan moet je een beetje geluk hebben wil je ze tegenkomen. Deze keer lukte dat met de PH-PHB.
De PH-PHB is een Enstrom 480 met constructienummer 5024 en bouwjaar 1997. Dit model wordt sinds 1993 geproduceerd en is nog altijd leverbaar. Een kaskraker is dit model niet er zijn er tot nu toe ruim 100 van gebouwd.

Korte stop

De PH-PHB kwam binnen op Breda/Seppe om een passagier af te zetten. Het verblijf was van zeer korte duur. Binnen 30 seconden hing de heli weer in de lucht om zijn reis (met alleen de piloot nog aan boord) te vervolgen.

PH-PHB Enstrom 480

Ideaal fotomodel

De PH-PHB gedroeg zich als ideaal fotomodel. De landing werd ingezet ter hoogte van het brandstofstation op Breda/Seppe. Daarna hoverde de heli via de taxibaan tot halverwege baan 25 om vervolgens in die kompasrichting te vertrekken. Dit alles speelde zich keurig recht voor de lens af. Dat leverde een paar mooie plaatjes van het toestel op.

Enstrom Helicopter Corporation

De Enstrom Helicopter Corporation werd in 1959 opgericht door R. (Rudy) J. Enstrom, een mijnbouw ingenieur. Deze helikopterfabriek is gelegen op Menominee-Marinette Twin County Airport (KMNM) in Michigan (USA). Tegenwoordig is de fabriek in handen van het Chinese bedrijf Chongqing Helicopter Investment Corporation.

PH-JVM Enstrom 280FX (Teuge, 1994)

Het eerste model van Enstrom was de F-28. Dit type vloog voor het eerst in 1965. Hieruit werd de meer gestroomlijnde Enstrom 280 ontwikkeld. Beide helikopters hebben Lycoming zuigermotoren. Van de Enstrom 280 is ook een doorontwikkelde versie met een Allison (Rolls Royce) turbinemotor. Dat is de Enstrom 480.

Enstoms in Nederland

De Enstroms in Nederland zijn door de jaren heen dun gezaaid. Naast de PH-PHA en PH-PHB zijn er nog maar vier andere Enstrom helikopter met een PH-kenmerk ingeschreven geweest. Dit waren:

  • PH-DMH Enstrom F-28A (c/n 165)
  • PH-GBL Enstrom 208FX (c/n 2021)
  • PH-JVM Enstrom 280FX (c/n 2012)
  • PH-UGW Enstrom F-28F (c/n 784)

Al deze toestellen zijn inmiddels uitgeschreven. De PH-UGW werd de G-ERDW is nog actief vanaf Leer-Papenburg, net over de grens bij Groningen.

G-ERDW (ex PH-UGW) Enstrom F-28F op Leer-Papenburg (16 juli 2016)

Geef een reactie