AirShowMilitair

Wings of Storm uit Kroatië met hun Pilatus PC-9M’s

Wings of Storm

Payerne, augustus 2014 – Het demonstratieteam van de Kroatische luchtmacht bestaat sinds 22 juli 2004. Toen gaf het voor het eerst een vliegshow met vier militaire Pilatus PC-9M trainers tijdens de openingsceremonie van de Europese zeilkampioenschappen in Zadar.
Het jaar daarop vloog men opnieuw voor tijdens de tiende herdenking van ‘Operatie Storm’, een veldslag samen met het leger van Bosnië Herzegovina in de onafhankelijkheidsstrijd tegen het Servische leger in de Balkan oorlog. Deze strijd duurde van 4 tot en met 7 augustus 1995 en werd in het voordeel van Kroatië en Bosnië Herzegovina beslist. In lijn met de herdenking van ‘Operatie Storm’ kreeg het demonstratieteam vanaf toen de naam ‘Wings of Storm’ (Krila Oluja).

Wings of Storm

Later in 2005 voegde men een vijfde toestel toe aan het team. Het werd daarna een vast onderdeel van de Kroatische luchtmacht. De thuisbasis is de luchtmachtbasis Zadar (LDZD) en het team draait binnen de daar gevestigde vliegopleiding van de luchtmacht. De vliegers zijn dan ook allen instructeurs binnen de luchtmacht en het grondpersoneel komt ook uit de opleidingseenheid.
Vijf toestellen vond men uiteindelijk toch nog wat weinig. In 2009 werd daarom nog een zesde Pilatus PC-9M toegevoegd aan de formatie.

Wings of Storm

Van 2005 tot 2007 vloog er ook een vrouw binnen het team. Captain Diana Doboš was de derde vrouw ter wereld die in een militair demonstratieteam vloog.
Bij het team is één vlieger die de rol van commentator vervult. Hij vliegt ook het zevende – reserve – toestel. Er zijn geen reserve demovliegers, als er onverhoopt iemand ziek mocht zijn, dan wordt de formatie met een toestel minder gevlogen.

Wings of Storm

De vliegtuigen zijn standaard Pilatus PC-9M’s die ook ingezet worden voor de vliegopleiding. Er zijn geen extra voorzieningen aangebracht zoals rookpotten. Naast hun taak als demopiloot worden de vliegers van het team ook gewoon als instructeur voor de vliegopleiding ingezet.

Wings of Storm

Transfermarkt

In 4 maart 2015 deed zich een opmerkelijk feit zich voor. Net als in voetbal blijkt er ook een transfermarkt te bestaan voor militaire piloten! De zes piloten van het team dienden tegelijk hun ontslag in, net een paar maanden voor het tienjarig jubileum van het team. Zij hadden ‘an offer you can’t refuse’ gekregen van de Qatar Emiri Air Force. Daar wilde men een demonstratieteam oprichten met de nieuw aangeschafte Pilatus PC-21 trainers bij de Qatar Air Academy. Voor dat doel kaapte Qatar met veel geld de ervaren Kroatische piloten weg. Juridisch kon Kroatië daar weinig tegenin brengen.

Wings of Storm

De Wings of Storm bleven wel bestaan. Na 2015 werden er nieuwe Kroatische piloten voor het team geselecteerd uit de overgebleven instructeurs. Zodoende kom men vanaf 2016 weer demonstraties verzorgen.

Wings of Storm

Air14

De ‘Wings of Storm’ zagen we voor het eerst tijdens het tienjaarlijkse evenement Air14 in Payerne in Zwitserland. Daar vloog het team op meerdere dagen voor het publiek voor. Zo kon het publiek genieten van strakke formaties uitgevoerd met Zwitsers materieel. Naast het ‘eigen’ Zwitserse PC-7-Team was dit het tweede demonstratieteam dat met Pilatus vliegtuigen voorvloog.

Wings of Storm

De luchtmacht van Kroatië beschikt momenteel over veertien operationele Pilatus PC-9M toestellen van de twintig die oorspronkelijk besteld zijn (051 t/m 070). In Payerne waren aanwezig de 056 (reservekist), 057, 059, 062, 064, 067 en 069.

Geef een reactie