Smakelijke middag op Vliegveld Hilversum

PH-STV Mudry CAP 10B

Hilversum, 21 september 2019 – Vandaag een middagje op Vliegveld Hilversum doorgebracht. Gelijk daarbij de kipsaté in het hernieuwd geopende restaurant op het vliegveld aan een smaaktest onderworpen. Prima te hachelen! Ook de bijgeleverde eigengemaakte verse frieten vielen goed in de smaak.
Het was prima terrasweer en dat resulteerde wel in spitsroede lopen voor het personeel. Dit restaurant heeft bij mij altijd een streepje voor. In de jaren tachtig heb ik hier zelf namelijk ook nog gewerkt. De tuin, de spoelkeuken, de keuken en de bediening kenden in die tijd geen geheimen voor me. Goed om te zien dat de zaak weer op volle toeren draait!

Plane talk

Dan de vliegtuigen. Er waren een bezoekers te noteren. De leukste was daarbij de PH-4Q8. Deze autogyro hoort thuis op Breda/Seppe en wordt ingezet bij de PAL-V FlyDrive Academy om toekomstige eigenaren van de vliegende auto PAL-V te leren vliegen.

PH-4Q8 Magni Gyro M-24 Orion

Van Middenmeer kwam de PH-4N6 (of is het dan de PH-10? 😉 ). Ook de PH-4E7 was een bezoekende ultralight. Deze Aerospool Dynamic WT-9 hoort thuis op het vliegveldje van Drachten.

PH-4N6 TL Ultralight TL-3000 Sirius
PH-4E7 Aerospool Dynamic WT9

Naast lierstarts werd bij de zwevers van de Gooische Zweefvliegclub ook gebruik gemaakt van sleepstarts met hun Aviat Husky PH-GOZ. Bij een van die vluchten kwam het setje nog een keer terug om een low over te maken over de aan de zwevers toegewezen rechterkant van baan 13.

PH-GOZ Aviat A-1 Husky + PH-1432 DG Flugzeugbau DG-1000 komen terug voor een low over

Bij de landing van de PH-GOZ blijkt dat de sleepkabel met een voorziening opgerold kan worden. Deze hoeft dus niet meer voor de landing afgeworpen te worden. Ik kan me herinneren dat dit oprollen tot voor kort (vorig jaar) nog niet toegepast werd.

PH-GOZ Aviat A-1 Husky mt ingetrokken sleepkabel tijdens de landing

Er werd veel gelest vanmiddag. Dat resulteerde soms in een situatie waarbij kisten elkaar op downwind niet allemaal in de gaten hadden. Met de juiste radiocommunicatie wist men dit onderling op te lossen en voldoende separatie te creëren.

Veel leskisten in het circuit

Sint Maarten

Een van de leskistjes, de PH-SKM, maakte een “Sint-Maarten” approach. Het Caraïbische eiland Sint-Maarten staat bekend om de spectaculaire wijze waarop vliegtuigen op de luchthaven binnenkomen. Zij scheren dan vlak over de badgasten op het aangrenzende strand om vervolgens net over het hek de wielen op de baan te zetten.

Zo doen ze dat op Sint Maarten!

De PH-SKM dook vanmiddag tussen de lantaarnpaaltjes door. Gelukkig was het rustig op de Rading. Er had vermoedelijk alleen een cabrio ongeschonden onderdoor kunnen rijden…

PH-SKM HOAC DV20 Katana met zijn “Sint Maarten Approach”

Een van de leukere kistjes voor de lens was deze middag de PH-STV. Dit is een Mudry CAP 10B. Dit felrode toestelletje wordt gevlogen in gedeeld eigenaarschap door een aantal gepassioneerde en ervaren vliegers. De CAP 10 is het eerste vliegtuig dat speciaal op de markt gebracht is voor aerobaticvluchten. Het is voortgekomen uit de Piel Super Emeraude. Uit de CAP 10 zijn meerdere aerobaticvarianten doorontwikkeld door de Fransman Auguste Mudry.

PH-STV Mudry CAP 10B

De PH-TGC is al sinds jaar en dag (1985) de kist op Hilversum om parachutisten te droppen. Eerst bij Para Club Hilversum (voorheen Mobiele Colonnes) en nu bij Parachutisten Centrum Midden Nederland (PCMN). Vandaag werden er parachutisten gedropt boven Baarn.

Zo zag de PH-TGC Cessna 182R Skylane II eruit kort na aankomst op Hilversum in 1985

Locals

Tot slot nog een serie met diverse foto’s van lokaal gebaseerde toestellen.

Koeien

Tussen de vliegtuigen door hebben we nog kunnen genieten van de koeien die in het aangrenzende weiland stonden. De dames zijn gewend aan de vliegtuigen die laag overkomen. Het herkauwen wordt dan ook niet onderbroken als een weer eens een Cessna op final hangt! Ze zeggen daarop geen boe of bah! Figuurlijk dan, want letterlijk klopt dat eerste koe-technisch gesproken nou weer net niet… 🙂

Geef een reactie