De Cessna Citation 500, al een halve eeuw het volbloed renpaard van Cessna

VR-CWW Cessna Citation 500

Wichita (Kansas), 15 september 2019 – Deze maand is het precies een halve eeuw geleden dat op 15 september 1969 het populaire straalvliegtuig van Cessna, de N500CC Cessna Citation 500, voor het eerst het luchtruim koos. Cessna noemde het acht persoons toestel eerst de Fanjet 500. Die naam vond de toenmalige directeur van Cessna Dwayne Wallace een nietszeggende naam. Hij bedacht iets beters.
Het toestel werd genoemd naar het toentertijd wereldberoemde volbloed racepaard Citation. Dit paard lukte het voor het eerst in de geschiedenis om meer dan 1 miljoen dollar aan prijzengeld bijeen te lopen.

Deze Citation rent door de wei op Texel (PH-DEZ Cessna 501 Citation I/SP)

Het paard Citation (11 april 1945 – 8 augustus 1970) werd in 1959 opgenomen in de Hall of Fame van het National Museum of Racing. In het Blood-Horse magazine van de Top 100 Amerikaanse volbloedkampioenen van de 20e eeuw stond Citation op nummer 3.

VR-BUB Cessna Citation 500

Nu weet je ook gelijk waarom Cessna een hoefijzer in het logo van de Citation gebruikte. Ook met de latere Citation Mustang is nog altijd een verwijzing naar de paardenwereld in stand gehouden.
Citation is niet alleen als paard, maar ook als bizjet erg succesvol geworden. Doorontwikkelingen van dit toestel worden nog altijd door Cessna geproduceerd. Van deze eerste versie zijn 689 toestellen gebouwd. Een onvervalste oude Cessna Citation 500 wordt zo langzamerhand wel een zeldzaamheid, maar ze vliegen nog zeker wel!

 

 

 

Geef een reactie