Warbirds

Russische beer gekooid in Hoogeveen

G-CBMI Yakovlev Yak-52

Hoogeveen, 28 september 2019 – Niet geheel vrijwillig – maar als gevolg van motorpech – staat sinds augustus de G-CBMI op het vliegveld van Hoogeveen. Deze Yakovlev Yak-52 staat in de hangaar van ATN Aircraft Division te wachten op reparatie.

G-CBMI Yakovlev Yak-52

Al op 6 augustus van dit jaar arriveerde het toestel met een voorzorgslanding op Den Helder Airport. Voor Helderse begrippen best een bijzondere bezoeker. Een paar dagen later is het toestel vertrokken, heeft toen vermoedelijk opnieuw te kampen gekregen met een slecht lopende motor en is daarop uitgeweken naar Hoogeveen.
De G-CBMI was onderweg vanuit de UK naar Noorwegen. Op 15 augustus 2019 is het namelijk overschreven naar Heliscan Invest SA uit Frosta. Dit is een plaats even ten noorden van Trondheim in Noorwegen.

G-CBMI Yakovlev Yak-52

Deze Yak-52 is nog relatief jong. Het toestel is in 1985 gebouwd en draagt constructienummer 855907. Bij de Russische luchtmacht kreeg het 105 (blauw) als registratie mee. Het heeft vervolgens in Rusland civiel gevlogen als RA-02050. Daarna is het in Litouwen ingeschreven als LY-AOZ. Sinds 24 juli 2002 staat het in Engeland ingeschreven als G-CBMI. In de UK heeft het hiervoor zeven verschillende eigenaren gekend. Zover we kunnen nagaan stond het op Little Grandsen (EGMJ) gebaseerd.

G-CBMI Yakovlev Yak-52

De G-CBMI stond eerder dit jaar te koop en heeft een 400 pk (294 kW) Vedeneyev M14P stermotor. Het toestel heeft long range tanks en beschikt over een rooksysteem. De digitale techniek heeft inmiddels zijn intrede in dit vliegtuig gedaan. In de cockpit beschikt men voorin over een digitaal scherm van het type Dynon D10A. Achterin is een Garmin G5 Electronic Flight Instrument gemonteerd. De kist heeft inmiddels ongeveer 1.400 vlieguren op de teller staan.

Nu maakt de kist een onbedoeld lange tussenstop in Nederland. Inmiddels zijn de Noren alweer op bezoek geweest om met ATN af te stemmen wat er aan de kist moet gebeuren. Hopelijk weet men snel het euvel te verhelpen zodat het toestel zijn reis naar het hoge noorden kan vervolgen.

G-CBMI Yakovlev Yak-52 met een Russische beer

Deze Yak ziet er netjes uit. Zeer fraai zelfs is de afbeelding van een Russische beer op de motorbeplating. Deze was gedemonteerd en lag op de grond maar het beest liet toch zijn tanden zien. Misschien doet de nieuwe eigenaar er verstandig aan om de afbeelding te vervangen door die van een ijsbeer. Die lijkt me meer op zijn gemak in het ’s winters koude Noorwegen. 😉

G-CBMI Yakovlev Yak-52

Geef een reactie