Sportvliegtuigen

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star uit Wit-Rusland versterkt vloot van Wings over Holland op Lelystad Airport

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star

Lelystad Airport, 7 oktober 2019 – Bij Wings over Holland is hun langverwachte vlootuitbreiding gearriveerd in de vorm van de EW-414LL. Dit is een Diamond DA 40XL Diamond Star en het is vermoedelijk het eerste Wit-Russische toestel dat in de Flevopolder landt.

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star komt binnen voor de landing, de Follow-Me staat al klaar

De EW-414LL komt naast de PH-USL Diamond DA 40-180 en de PH-TIN Diamond DA 40D Diamond Star TDI in de vloot. In totaal beschikt men nu dus over drie DA 40 Diamond Star toestellen. Binnen afzienbare tijd krijgt dit nieuw aangeschafte toestel de Nederlandse registratie PH-WOH, een directe verwijzing naar Wings over Holland.

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star draait na de landing de baan af bij SIERRA3

Ferryvlucht

Het heeft even geduurd voordat dit toestel werd afgeleverd. De kist stond te koop in Minsk (UMMM). Het papierwerk bleek na de aankoop langer te duren dan gedacht maar nu is het dan zover. De afleveringsvlucht was vroeg in de ochtend gestart rond 08:00 uur en werd onderbroken door een tankstop op Bydgoszcz (EPBY) in het midden van Polen. De eigenaar Oleg Savashinsky van de drukkerij Altiora heeft het toestel in zijn eentje in twee vluchten van zo’n 3,5 uur overgevlogen. Daarbij werd voornamelijk IFR gevlogen, onder andere op 11.000 ft hoogte.

Niet iedere Wit-Rus weet waar Wings over Holland is, vandaar dat de Follow-Me even voorop ging

Specs

Deze Diamond stond op internet te koop en heeft zo’n 1.230 draaiuren op de teller staan. De kist beschikt over een 180 pk (130 kW) sterke Lycoming IO-360-M1A injectiemotor, net als in de PH-USL en is IFR uitgerust. De cockpit is voorzien van een Garmin G1000 met Synthetic Vision en een GFC 700 Auto Pilot.

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star met een Garmin G1000 instrumentenpaneel

Voor de veiligheid is een TAS 600 Traffic Avoidance System aan boord en een elektronisch systeem om koolmonoxide in de cabine te detecteren. De kist beschik over long-range tanks, goed voor 50 US gallon (190 liter). De DA 40XL is qua type de opvolger van de DA 40-180 en werd begin 2007 in de markt geïntroduceerd.

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star

Deze Diamond Star met constructienummer 40.762 is op 27 maart 2007 als N727DC ingeschreven in het Amerikaanse luchtvaartregister. Het is een Diamond die in Canada is gebouwd bij de fabriek in London (Ontario).

Het typeplaatje van de EW-414LL

Op 15 mei 2014 is het naar Wit-Rusland vertrokken en kreeg het als registratie EW-414LL toebedeeld en kwam het op naam te staan van de eerdergenoemde drukkerij Altiora. De naam van dat bedrijf staat nog in de staart.

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star met de naam van de drukkerij Altiora in de staart

De eigenaar is zuinig op zijn vliegtuig geweest. De kist zag er bij aankomst keurig uit. In zijn Wit-Russische carrière heeft de eigenaar er zelfs een keer een vlucht mee naar IJsland gemaakt.

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star

Kameleon

De kist is voorzien van een striping met een leuk kameleon-effect. Afhankelijk van de hoek waaronder je kijkt verandert de kleur. Zo is de registratie het ene moment turquoise en vanuit een andere invalshoek paars.

Zo lijkt de registratie turquoise…
…en zo paars!

Na aankomst, aan het einde van de middag, werd de Diamond verwelkomt door Luuk van Hooijdonk, de CEO van Wings over Holland. Hij werd vergezeld door een aantal medewerkers van het bedrijf en de marechaussee die de paspoortcontrole uitvoerde.

Luuk van Hooijdonk (r) in gesprek met de voormalige eigenaar van de EW-414LL kort na zijn aankomst

Daarna werd het toestel in de onderhoudshangaar geduwd. Hopelijk komt het daar weer snel uit om vervolgens vele mooie vlieguren voor Wings over Holland als PH-WOH te kunnen maken.

EW-414LL Diamond DA 40XL Diamond Star wordt in de onderhoudshangaar van Wings over Holland geduwd
De kist staat aan het einde van de dag op zijn nieuwe thuisbasis, binnenkort vliegt het als PH-WOH!

Geef een reactie