HelikoptersMuseumWrecks & Relics

Lilicoptère, de extravagante Bell 47G van Joana Vasconcelos in de Kunsthal Rotterdam

Lilicoptère Bell 47G

Rotterdam, 6 oktober 2019 – In de Kunsthal in Rotterdam is van 20 juli 2019 tot en met 17 november 2019 de overzichtstentoonstelling te zien van de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos getiteld I’m your mirror. De tentoongestelde objecten van deze kunstenares vallen op door hun soms meer dan levensgrote afmetingen en door hun opmerkelijke invalshoeken. Het resulteert in een expositie met meer dan dertig objecten die soms humoristisch zijn maar ook absurdistisch en uitbundig.

I’m Your Mirror – Joana Vasconcelos

Lilicoptère

De link met de luchtvaart zit hem in een van de kunstwerken getiteld Lilicoptère. Met Lilicoptère onderzoekt Vasconcelos gendervraagstukken. Het werk is gemaakt voor een tentoonstelling in het Kasteel van Versailles (2012) en is een met roze veren bedekte Bell 47G helikopter. De Bell 47G is zo uitbundig versierd dat je je bijna zou kunnen voorstellen dat een drag queen ermee weg zou vliegen.

Lilicoptère Bell 47G

Het kunstwerk gaat over de Oostenrijkse Marie Antoinette die indertijd uitgehuwelijkt werd aan Lodewijk de XVI van Frankrijk om een sterke verbintenis te smeden tussen die twee landen. In een poging om haar huwelijksproblemen te overwinnen dompelt ze zich onder in extreme weelde en tracht daarmee het toonbeeld van elegantie te worden. Tijdens de Franse revolutie komt ze, kort na haar echtgenoot, aan haar einde onder de guillotine; iets wat het beeld van haar als tragisch personage nog extra versterkt. Vasconcelos ziet Marie Antoinette als een vroege pionier op gebied van gendergelijkheid, een opvatting die ook naar voren komt in de door Sofia Coppola geregisseerde film Marie Antoinette uit 2006.
De helikopter is de verbeelding van de kunstenares hoe Marie Antoinette zich zou vervoeren als ze heden ten dage geleefd zou hebben. Elegant, extravagant en bovenal ‘over-the-top’.

De rotorbladen van Lilicoptère zijn met struisvogelveren bedekt

Bij de totstandkoming van dit kunstwerk stond het volgende op het boodschappenlisje van de kunstenares:

 • Bell 47G
 • Struisvogelveren
 • Swarovski kristallen
 • Bladgoud
 • Gestikt leer met fijngouden reliëfversieringen
 • Portugees Arraiolos tapijt
 • Walnotenhout
 • Passement/franjes
De gouden brandstoftanks belegt met Swarovski kristallen

Achtereenvolgens heeft Lilicoptère al op diverse plekken in de wereld tentoongesteld gestaan;

 • 2012 Château de Versailles, Versailles
 • 2013 Palácio Nacional da Ajuda, Lissabon
 • 2014 Time Machine, Manchester Art Gallery, Manchester
 • 2018 I’m Your Mirror, Guggenheim Museum Bilbao, Bilbao
 • 2019 I’m Your Mirror, Serralves Museum and Park, Porto
 • 2019 I’m Your Mirror, Kunsthal Rotterdam, Rotterdam
Het interieur van Lilicoptère

Identiteit

Naast liefhebber van opmerkelijke kunst zijn we natuurlijk ook geïnteresseerd in de identiteit van de hier gebruikte helikopter. Dat viel nog niet mee. Maar we zijn er toch uitgekomen.

Lilicoptère Bell 47G

Tijdens de expositie in 2014 in Manchester is het constructienummer achterhaald. Dit zou in de cockpit nog aanwezig moeten zijn, maar wij hebben het niet direct kunnen vinden in Rotterdam.
Het gaat hier om een oude legerhelikopter van de US Army uit 1951. Het militaire kenmerk van deze kist is 51-13973 (c/n 738). De exacte typeaanduiding is een Bell H-13E-BF Sioux, de civiele aanduiding is Bell 47G.

Lilicoptère Bell 47G

In oktober 1971 kreeg dit toestel na zijn militaire dienstverband de Amerikaanse civiele registratie N6398X. Tussendoor zou het Canadese kenmerk C-FNXP toegekend zijn en werd op 26 januari 1972 uitgeschreven naar Portugal als CS-HAJ. Zover we kunnen nagaan staat de CS-HAJ nog steeds in Portugal ingeschreven. Het mag duidelijk zijn dat deze heli zeker sinds 2012 al niet meer gevlogen heeft.

Lilicoptère Bell 47G met een wortelnotenhouten instrumentenpaneeltje

Over de voorgeschiedenis van het toestel is op internet bitter weinig terug te vinden. Het toestel heeft nooit ergens in de schijnwerpers gestaan. Dat is inmiddels sterk veranderd sinds Joana Vasconcelos deze Bell onder handen heeft genomen!

Lilicoptère Bell 47G

Overige werken

Hieronder enkele van de andere opmerkelijke kunstwerken uit de expositie. Wat te denken bijvoorbeeld van een zes meter hoge kroonluchter gemaakt van 14.000 tampons (A Noiva / The Bride, 2001-2005), een paar pumps gemaakt van pannen en deksels (Marilyn, 2011), een stoel van doordrukstrips met Aspirines (Sofá Aspirina, 1997) en een pistool van telefoontoestellen (Call Center, 2014-2016).

Geef een reactie