HelikoptersMuseum

En dan ben je alweer acht jaar Traumameeuw

De Traumameeuw in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam

Rotterdam, 13 oktober 2019 – In het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is een galerij ingericht met dieren die op enige wijze in Nederland het nieuws hebben gehaald. Een van die dieren is de Traumameeuw. Deze kokmeeuw is op donderdag 13 oktober 2011 tegen de vliegende traumahelikopter PH-MAA van de ANWB-MAA gebotst. Dat is vandaag precies acht jaar geleden.
De Eurocopter EC135 T2+ moest daarop een noodlanding maken in de buurt van Hilversum vanwege een gebroken cockpitruit. De helikopter landde veilig in een weiland vlak aan de Karnemelksloot bij de Hilversumse Meent.

Het gat in de ruit van de PH-MAA met daarnaast de Traumameeuw (Foto Jan Honing)

Duct tape

Na de landing werd de schade geïnventariseerd. Die bleek beperkt. Bij een nabijgelegen boer werd een rol duct tape gevraagd en zo werd het gat in de ruit provisorisch gedicht. De meeuw werd tussen de scherven vandaan geplukt en dood in het weiland achtergelaten. De helikopter kon zijn weg vervolgen naar Lelystad Airport voor verder herstel.

Met duct tape wordt de schade provisorisch hersteld (Foto Jan Honing)

Door de persfotograaf Jan Honing zijn indertijd in de wei foto’s gemaakt van dit voorval. Een van zijn foto’s stond de volgende dag op de voorpagina van de Telegraaf.

De PH-MAA kan zijn weg vervolgen naar Lelystad (Foto Jan Honing)

Op zoek

De dag na dit voorval gingen de twee Gooische natuurvrienden André van Soest en Pieter Schut op zoek naar de dode meeuw. Op aanwijzen van de fotograaf Jan Honing vonden zij het diertje in de wei. Zij namen de meeuw mee en schonken het aan het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

De volgende dag werd de Traumameeuw in de wei gevonden (Foto Jan Honing)

In het museum heeft men het karkas van de meeuw geprepareerd. Het bleek toen dat de vogel werkelijk al zijn botjes gebroken had. Het beest moet op slag dood geweest zijn. De vogel was inmiddels omgedoopt naar Traumameeuw en werd opgezet in de houding waarin het werd aangetroffen, plat en geknakt.

De Traumameeuw in dezelfde positie zoals zij in de wei werd gevonden

Vitrine

In het museum ligt de Traumameeuw nu in een vitrine met een klein tekstje over het voorval. Daarbij staat een klein schaalmodel van de traumahelikopter. Als de verhoudingen indertijd zo waren geweest, dan was de wedstrijd wellicht anders afgelopen. Nu heeft de traumaheli gewonnen. Deze helikopter vliegt nog altijd ten behoeve van zijn belangrijke taak als Lifeliner boven Nederland.

De PH-MAA Eurocopter EC135 T2+ wordt nog altijd als Lifeliner boven Nederland ingezet door ANWB-MAA

Nog even voor de ornithologen onder ons; het betrof hier een Croicocephalus ridibundus. Het was een volwassen wijfje in winterkleed.

De Traumameeuw

Met dank aan Sander Kaaij (website traumaheli-mmt.nl) en Jan Honing. Op de webiste van Jan Honing is een artikel uit 2011 terug te lezen over dit voorval.

Een gedachte over “En dan ben je alweer acht jaar Traumameeuw

Geef een reactie