Old TimersWarbirds

OY-FUD North American (Noorduyn) AT-16A Harvard op OTT Hahnweide 2019

OY-FUD North American (Noorduyn) AT-16A Harvard

Hahnweide, 14 september 2019 – De Deense Harvard OY-FUD is nog relatief een jongeling in het Deense luchtvaartregister. Het is sinds 18 april 2018 ingeschreven. Daarvoor vloog het als SE-FUD in Zweden in eigendom van Svante Kilén uit Hällingsjö.
De OY-FUD is gebouwd in 1942 in de Canadese Noorduyn fabriek in Montreal. De North American AT-6 Texans die in Canada gebouwd zijn kregen als aanduiding AT-16 mee. Ook werden ze geen Texan genoemd (zoals de Amerikanen deden) maar Harvard, een naam van Britse origine.

OY-FUD North American (Noorduyn) AT-16A Harvard arriveert op Hahnweide

Zeg tegen een Texan nooit Harvard en omgekeerd. Dat kan slecht vallen bij de eigenaar! 😉 Da’s soms wel lastig te onderscheiden. De verschillen kunnen zeer gering zijn.

OY-FUD North American (Noorduyn) AT-16A Harvard

Standaard heeft deze Harvard bij de productie een Amerikaans militair serial gekregen. Dat was 42-949. Dit heeft er waarschijnlijk nooit opgestaan wat het toestel is gelijk in dienst gekomen bij de Royal Air Force en de Royal Canadian Air Force als FE752.

OY-FUD North American (Noorduyn) AT-16A Harvard

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het toestel terecht in Zweden. Dit in het kader van het Amerikaanse opbouwprogramma om Europese luchtmachten weer in het zadel te helpen. Het Svenska flygvapnet (Zweedse luchtmacht) houdt er een eigen benaming op na waar het gaat om typeaanduiding van vliegtuigen. De Harvard werd in Zweden dan ook een Sk 16A genoemd. Deze Harvard heeft in Zweden gevlogen als Fv 16068 en heeft diverse militaire codes gehad, te weten: F 16-68, F 5-68, F 8-068 en F 3-71.

OY-FUD North American (Noorduyn) AT-16A Harvard

Nadat het uitgefaseerd was kwam het terecht in het Zweedse civiele register als SE-FUD. Tussen 1997 en 2007 vond een jarenlange restauratie plaats van de kist. Op 23 augustus 2007 koos het opnieuw het luchtruim getooid met de bijnaam ‘Harriet’.

Op de neus van de OY-FUD staat de naam ‘Harriet’ en bij de cockpit ‘Maverick’

Onder de cockpitramen staan nog twee bekende namen, die van ‘Maverick’ en ‘Iceman’. Twee figuraten uit de bekende actiefilm ‘Top Gun’ uit 1986.

‘Iceman’

Sinds 18 april 2018 vliegt deze AT-16A in Denemarken. Alleen ‘SE-‘ is vervangen door ‘OY-‘ en dus is het toestel nu de OY-FUD. Het vliegt bij Hangar 9 op het Deense vliegveld Vamdrup. Men houdt het toestel in de oorspronkelijke Zweedse luchtmacht kleuren. Het toestel is verder identiek aan de Harvards waarmee de Denen vlogen tussen 1946 en 1959 en daarmee is het een mooie aanwinst in de historische vliegende vloot in Denemarken.

SE- werd vervangen door OY-

We kwamen de OY-FUD tegen tijdens het Old Timer Treffen (OTT) op Hahnweide, medio september 2019. Een mooi eindje vliegen vanuit Denemarken met deze kist. Het was een welkome aanwinst op de flightline die deze editie opvallend veel Texan/Harvard varianten bevatte.

OY-FUD North American (Noorduyn) AT-16A Harvard

2 gedachten over “OY-FUD North American (Noorduyn) AT-16A Harvard op OTT Hahnweide 2019

  1. Ben benieuwd of er ook zo,n uitlaat aan zit als bij de harvard,s van SKHV op Gilze-Rijen. De staartwiel versie is in ieder geval anders.

Geef een reactie