Militair

Zwitserse Pilatus PC-6 Turbo Porter met een lekkere “condens-wokkel”

V-618 Pilatus PC-6/B2-H2M-1 Turbo Porter trekt een fraaie “wokkel” van condens met zijn propeller

Meiringen, 22 oktober 2019 – Een oude dame op de Militäirflugplatz Meiringen vandaag. De V-618 is een Pilatus PC-6 Turbo Porter met bouwjaar 1967 en constructienummer 641. And still going strong! Sinds 12 juni 1967 is het onafgebroken in Zwitserse militaire dienst geweest.
Dit exemplaar was eerst uitgerust met een zuigermotor en had daardoor als typeaanduiding Pilatus PC-6/H2M Porter toen het de fabriek bij het Zwitserse Stans verliet. In 1980 is de motor vervangen door een Pratt & Whitney Canada PT6A-27 turbinemotor, goed voor 550 pk (404 kW). Sindsdien wordt het aangeduid als Pilatus PC-6/B2-H2M-1 Turbo Porter.
In totaal heeft de Zwitserse Luchtmacht twaalf Pilatus Porters besteld bij de fabriek (V-612 t/m V-623) en zes Turbo Porters (V-630 t/m 635). Van deze – in totaal achttien – kisten vliegen er nog vijftien. Drie zijn in de loop der jaren verloren gegaan (V-615, V-621 en V-630).
De Pilatus Turbo Porters zijn ingedeeld bij het Lufttransport Staffel 7 (LT St 7). De thuisbasis van deze kisten is Emmen.

V-618 Pilatus PC-6/B2-H2M-1 Turbo Porter arriveerde in de ochtend tussen de grijze wolken door

De V-618 die vandaag op Meiringen te zien was arriveerde al vroeg in de ochtend en bleef tot halverwege de middag op het platform staan. Bij vertrek lijnde het toestel bij de intersectie BRAVO op voor baan 28.

V-618 Pilatus PC-6/B2-H2M-1 Turbo Porter op het platform van Meiringen naast de toren
V-618 Pilatus PC-6/B2-H2M-1 Turbo Porter op de baan, cleared for take off

Er werd een dot gasgegeven en vrijwel direct tilde deze op-en-top STOL kist zijn drie wielen van het asfalt. De benodigde aanloop was niet veel meer dan een tiental meters!

Al na een paar meter komen de wielen los van de baan

Vervolgens klom de Turbo Porter uit tegen de herfst-achtergrond waarmee de vallei rond Meiringen is getooid. Opvallend was daarbij de duidelijke “condens-wokkel” die de propeller trok. De lucht was relatief vochtig en vanwege het vortex-effect aan de tips van de propellers resulteerde dit in een kringel van condens. Erg leuk om te zien.

V-618 Pilatus PC-6/B2-H2M-1 Turbo Porter vertrekt met mooie herfstkleuren op de achtergrond

Geef een reactie