Old TimersWarbirds

Vijf Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz tijdens Old Timer Treffen Hahnweide 2019

D-EMOF Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

Hahnweide, 14 september 2019 – De Focke-Wulf FW 44 Stieglitz (distelvink) was vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de belangrijkste Duitse opleidingstoestellen bij de toenmalige Luftwaffe. De kist vloog voor het eerst in 1932 en het werd in grote aantallen gebouwd bij de fabriek van Focke-Wulf in Bremen, maar ook – vanwege capaciteitsgebrek – bij AGO Flugzeugwerke (Oschersleben), Bücker (Rangsdorf) en Siebel (Halle/Saale). Daarnaast is de Stieglitz nog in een flink aantal buitenlandse fabrieken in licentie gebouwd. Dit waren Českomoravská-Kolben-Daněk (CKD) in Praag, ASJA in Linköping, Centrala Verkstaden Västerås (CVV) in Västerås, Galeao in Brazilië, FMA in Argentinië en Hirtenberg in Oostenrijk.
Hoeveel exemplaren er van de Fw 44 gebouwd zij is niet geheel exact duidelijk. Bronnen geven aantallen tussen de ruim 2.000 en 3.000 aan. Feit is in elk geval dat er nog maar weinig exemplaren luchtwaardig zijn, vermoedelijk minder dan twintig.

D-ENOY Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

De meeste (zo niet alle) vliegende exemplaren zijn van het type Fw 44J. Dit was de exportversie van het toestel.
Van de overgebleven exemplaren komen de meeste uit Scandinavië. De Zweden en de Finnen hebben eveneens met dit vliegtuig gevlogen en zij zijn er zuinig op geweest. Zo zuinig dat er nu nog een aantal van vliegen.

D-ENAY Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

Vijf

Op Hahnweide waren dit jaar maar liefst vijf vliegende Focke-Wulf FW 44J Stieglitz te zien. Twee daarvan zijn voormalige Finse toestellen, twee waren bij de Zweedse luchtmacht in dienst en één toestel heeft in Argentinië gevlogen.

Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz tijdens Old Timer Treffen Hahnweide 2019
Registratie Type C/N Bouwjaar Fabriek Bijzonderheden
D-EFWP Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz 2929 1940 CKD ex OE-AMC, D-EJOI, D-EHDW, OH-SZA, SZ-26, D-EXWP
D-EGBR Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz 2906 1940 CKD ex OH-SZK, SZ-9, D-EXWS parts of SZ-5, SZ-21
D-EMOF Focke-Wulf Fw 44J (Sk 12) Stieglitz 82 1937 ASJA ex SE-CBE, Fv630, 5-28, 5-30, 5-88
D-ENAY Focke-Wulf Fw 44J (Sk 12) Stieglitz 45 1940 CCV ex D-EGAM, SE-BWH, Fv663, 5-64, 5-66, 5-72
D-ENOY Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz 133 1937 F-W Bremen ex D-EMUT, LV-ZAV, Arg.AF

 

Met de wetenschap dat er nog minder dan twintig exemplaren vliegen is het bijzonder dat er op Hahnweide ruim 25% van die toestellen aanwezig waren. Dit is gerust een unicum te noemen. We zullen de vijf exemplaren kort de revue laten passeren;

D-EFWP

De D-EFWP is een exemplaar dat in Oostenrijk thuishoort. Het staat gebaseerd op het vliegveld Wels. De Oostenrijkse herkomst is te zien aan het rood-wit-rode richtingsroer. Voorheen had deze kist tussen 2010 en 2016 ook een Oostenrijkse registratie, te weten OE-AMC.

D-EFWP Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

Deze kist is in licentie gebouwd bij Českomoravská-Kolben-Daněk (CKD) in Praag en het heeft constructienummer 2929. Op Internet zijn ook bronnen die 118 als constructienummer vermelden, maar dat lijkt ons niet juist. Deze Stieglitz heeft bij de Finse luchtmacht gevlogen als SZ-26.

D-EFWP Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

D-EGBR

Ook de D-EGBR komt bij Českomoravská-Kolben-Daněk (CKD) uit Praag vandaan. Dit toestel heeft als werk-nummer 2906. Net als de D-EFWP heeft ook deze kist gediend in Finland. Hier was het de SZ-9.

D-EGBR Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

Naderhand is dit toestel gerestaureerd met onderdelen van nog twee andere Finse Fw 44’s. Dit zouden de SZ-5 en SZ-21 geweest zijn.
In 1992 kwam het toestel uit Finland – waar het civiel vloog als OH-SZK – naar Duitsland. In 2011 en 2012 werd de kist opnieuw grondig gerestaureerd. Toen kreeg het ook zijn huidige kleurenschema. Dat is van Flugzeugführer Schule A/B 23 gestationeerd op Fliegerhorst Kaufbeuren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig staat de D-EGBR gebaseerd op Aachen Merzbrück (EDKA).

D-EMOF

De D-EMOF kent zijn oorsprong in Zweden. Daar werd het gebouwd bij ASJA oftewel ‘AB Svenska Järnvägsverkstädernas Aeroplanavdelning’ in Linköping. Deze fabriek zou later overgaan in SAAB.
De Zweden houden er een eigen aanduiding op na voor wat betreft hun militaire vliegtuigen. De Fw 44J werd daarom als Sk 12 aangeduid. Sk staat daarbij voor ‘skol’ en betekend ‘school’, om daarmee het toestel als opleidingstoestel aan te duiden.

D-EMOF Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

Op 17 juni 1955 werd dit vliegtuig civiel geregistreerd in Zweden als SE-CBE. Dat zou tot 24 september 1958 duren, toen werd het namelijk overgeschreven naar Duitsland als D-EMOF.

D-EMOF Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

D-ENAY

Ook de D-ENAY is van origine een oude Zweedse militaire Sk 12. Daar vloog het als Fv 663. Op 3 juni 1953 verhuisde deze kist naar het civiele register in Zweden als SE-BWH. Op 21 augustus 1958 verhuisde ook deze kist naar Duitsland. Het werd eerst de D-EGAM en later de D-ENAY. Werd de D-EMOF in Zweden bij ASJA gebouwd, de D-ENAY is bij Centrala Verkstaden Västerås (CVV) in Västerås gemaakt.

D-ENAY Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

De D-ENAY wordt gevlogen door de Quax Förderverein für historische Fluggeräte en staat op het Duitse Hamm gebaseerd. Het toestel is in Luftwaffekleuren gestoken met als code NV+KG.

D-ENOY

De D-ENOY is een Stieglitz die in 1937 bij de Focke-Wulf fabriek in Bremen is gebouwd. Daarna is het toestel in onderdelen naar Argentinië geleverd en daar bij het bedrijf FMA tot een geheel vliegtuig opgebouwd. Het heeft daar voor de luchtmacht gevlogen en later civiel als LV-ZAV.

D-ENOY Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz

In 1988 is dit toestel weer naar Duitsland teruggekomen en heeft het gevlogen als D-EMUT. In 1995 raakte de kist bij een buitenlanding beschadigd. Gelukkig is in 2014/2015 deze dubbeldekker weer geheel opgebouwd en vliegt het sindsdien weer als D-ENOY. Het draagt daarbij een oude Duitse registratie D-2692. De kleuren zijn van het ‘deutschen Luftsportverbandes’ en dateren uit 1934. De eerste Fw 44J die als demonstrator naar Argentinië verscheept werd droeg indertijd ook de registratie D-ENOY. Dit toestel staat gebaseerd op Kehl (EDSK).

Geef een reactie