PD-100 Black Hornet, de vliegende verrekijker van de Nederlandse strijdkrachten

PD-100 Black Hornet Personal Reconnaissance System (PRS)

Volkel, 14 juni 2019 – De Nederlandse strijdkrachten hebben de beschikking over een gevarieerd aanbod aan vliegend materieel. Één van de onbekende apparaten op die lijst is de PD-100 Black Hornet. Dit is een micro UAV (Unmanned Aerial Vehicle) of ook wel een Airborne Personal Reconnaissance System (PRS) genoemd. Het is ontwikkeld door het Noorse bedrijf Prox Dynamics AS, onderdeel van FLIR Systems. Deze kleine drones worden sinds voorjaar 2018 door de Special Forces van het Korps Mariniers (ML-MARSOF) gebruikt. De Hornets vormen een modern verlengstuk van de alom bekende verrekijker.

Mechanische libelle

De Black Hornet is niet groter dan 10 x 2,5 cm en weegt slechts 18 gram, inclusief de accu. Met een geladen accu kan deze mechanische libelle zo’n 20 tot 25 minuten in de lucht blijven. Met de drie ingebouwde (infrarood)camera’s kan het in die tijd beelden voor de troepen op de grond verzorgen met relevante informatie omtrent de ‘situational awareness’. De camera kan filmbeelden maar ook foto’s verzorgen. De gegevens die de Black Hornet verzameld worden meteen doorgezet naar de operator en wordt niet in het toestel zelf opgeslagen maar in het basisstation en is van daaruit weer uit te lezen. Handig,mocht een drone per ongeluk in verkeerde handen komen.

De Black Hornet is een “mechanische libelle” niet veel groter dan een echte libelle.

De drone kan bestuurd worden door een operator middels een GPS- en dataverbinding. Er kan ongeveer over een afstand van 1,6 km met de drone gecommuniceerd worden. De communicatie tussen de drone en het basisstation is nog niet volledig versleuteld. Daardoor zou in theorie de vijand het toestelletje over kunnen nemen. Om dat te voorkomen springt de communicatie binnen een bandbreedte steeds over op een andere frequentie. Zo kan de vijand het apparaatje niet ontdekken.

Handmatig of voorgeprogrammeerd

Tijdens de operatie kan de Black Hornet handmatig door de operator bestuurd worden maar het kan ook vliegen volgens een vooraf ingeprogrammeerde route met waypoints. Tijdens de vlucht kan de operator via een beeldschermpje van 800 x 600 pixels live meekijken. Naderhand kunnen de beelden in full-HD getoond worden.
Wind is nog wel een stoorzender voor de Black Hornet. Als het harder van 15 knopen waait wordt het lastig om ermee te opereren.
De PD-100 Black Hornet bestaat uit een set. Dat is een koffertje met twee drones en een basisstation, reserve rotorbladen, extra antennes en drie soorten opladers.

PD-100 Black Hornets met de opbergkoffer en het basisstation

In gebruik

Defensie heeft in 2018 enkele tientallen van deze Black Hornets aangeschaft. De kosten voor een enkele drone met randapparatuur wordt geschat op € 30.000 tot € 40.000.
Tijdens de Luchtmachtdagen in juni 2019 op de vliegbasis Volkel werden deze mini-helikoptertjes (niet vliegend) aan het publiek getoond.

Geef een reactie