Bizprops

HB-FXR Pilatus PC-12; Zwitserse cultuurdrager van korte duur

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862)

Stans, 24 oktober 2019 – Tijdens de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) afgelopen voorjaar stond ze nog zo mooi te ‘shinen’, de HB-FXR Pilatus PC-12/47E. Als fabrieksdemonstrator was deze goedverkopende Zwitserse turboprop op de beursstand van de vliegtuigbouwer Pilatus Aircraft te zien.

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862) tijdens EBACE 2019 in Genève

Voor dat evenement was de kist voorzien van een oeroud Zwitsers cultuurfenomeen; afbeeldingen gemaakt met de Scherenschnitt-techniek. Al eerder hebben we daarover bericht op AirOnline.nl.

De fraaie uitvoering blijkt echter van korte duur geweest te zijn. Inmiddels zijn de stickers alweer van de romp verwijderd. De zilvergrijze romp is nu voorzien van rode striping.

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862)

De HB-FXR heeft constructienummer 1862. Inmiddels is de productie al aangekomen bij nummer 1918 en hoger. Dit toestel blijft dus kennelijk nog even “hangen” bij Pilatus. Deze kist werd in oktober 2019 ingezet door de fabriek als demonstrator.

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862) steekt de openbare weg over voor een lokale vlucht vanaf Stans

Waar dit toestel uiteindelijk naar toe zal gaan is nog even onbekend. Wellicht is er toch een kleine hint op de kist te vinden. Naast de rode striping staat er ook een rode cirkel op de kist, een soort roundel lijkt het wel. In de rode rand zit een klein rondje verwerkt in de kleuren van de Italiaanse vlag. Mogelijk dat Italië dus straks de bestemming van deze kist gaat worden.

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862) ,et een “roundel” met een Italiaans vlaggetje erin

Er zit nog een apart grapje in deze kist verwerkt. De PC-12 heeft normaal aan de rechterkant vijf raampjes, links vier omdat daar ook nog de deur zit. Bij de HB-FXR lijkt het dat er ook vijf raampjes links zitten. Op de deur zit namelijk een sticker die het doet lijken of daar een raampje inzit.

HB-FXR Pilatus PC-12/47E (c/n 1862) met de deur waar een “raam-sticker” opzit.

Geef een reactie