Old TimersWarbirds

F-PBCM Fairchild 24R-46 in de rol van een US Coast Guard J2K-2

F-PBCM / V162 Fairchild 24R-46 Argus Mk.II

Saint André de l’Eure, 8 juni 2019 – Tijdens het evenement L-Birds back to Normandy op het Franse vliegveld van Saint André de L’Eure was in juni 2019 een prachtige Fairchild 24 Argus te zien. Het ging hier om de F-PBCM. Dit toestel is in de kleuren van de US Coast Guard gestoken. Deze Amerikaanse organisatie heeft in 1936 vier van deze toestellen in dienst genomen. Ze werden aangeduid als J2K. Er waren twee J2K-1 (Fairchild 24-C8F) modellen (V160 en V161) en twee J2K-2 (Fairchild 24-H) exemplaren (V162 en V163). De eerste twee exemplaren stonden gebaseerd op Air Station St. Petersburg (Florida), de V162 en V162 stonden op Air Station Charleston (South Carolina).
De Fairchild J2K werd door de Amerikaanse kustwacht aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de oostkust gebruikt bij patrouilles op zoek naar onderzeeboten. Eerst vanuit een neutrale rol, later in een militaire rol. Daarbij kon het toestel uitgerust worden met twee 100-pound bommen. Indertijd kwamen alle vier toestellen aan hun einde door een crash.

Forwarder / Argus

De F-PBCM staat officieel in het Franse register ingeschreven als type Fairchild 24/UC-61 met constructienummer 01-1996. Dat is alleen niet het originele constructienummer, maar vermoedelijk toegekend omdat het toestel na een restauratie als amateurbouw vliegtuig wordt aangemerkt (in Frankrijk te herkennen aan een F-P… registratie). Als constructeur (feitelijk als fabrikant) wordt daarbij Martin Christian Guy genoemd (en dus niet meer Fairchild). Het toestel staat op naam van Jean-Claude Motteler en het heeft als thuisbasis Berdoues (LF3226), dit is een privé ultralight veldje grofweg tussen Toulouse en Tarbes.
De F-PBCM is in 1943 gebouwd als Fairchild UC-61A Forwarder voor het United States Army Air Corps met het kenmerk 43-14531 en constructienummer 495. Vervolgens is het tot 28 november 1946 als FS614 in dienst geweest bij de Royal Air Force. De Britten noemden dit toestel een Fairchild 24R-46 Argus II. Over de periode daarna is weinig terug te vinden over deze kist. Op 7 oktober 1999 werd het ingeschreven in het Franse register en draagt het de kleuren van de voormalige US Coast Guard J2K-2 met registratie V162.

Een gedachte over “F-PBCM Fairchild 24R-46 in de rol van een US Coast Guard J2K-2

  1. Eén keer heb ik dit vliegtuig gezien, en dat was in 2003 op Chambley, tijdens de (toen nog gebruikelijke) vliegshow in het openingsweekend van het tweejaarlijkse ballonfestival. De F-PBCM, toen ook al in dit kleurenschema, is dus al eerder ingeschreven dan 2016.

Geef een reactie