Sportvliegtuigen

De Perception, het vliegend waarnemingsplatform van Cirrus

N104SM Cirrus SR22T Perception CP-02

Oshkosh – EAA AirVenture, 27 juli 2017 – De modellen van de Cirrus SR20 en SR22 kennen vele varianten. Daarbij overstijgt bijna altijd ieder nieuwe subversie de voorgaande in luxe, comfort, vermogen of vliegers gemak. Bij de Cirrus SR22T Perception is dat anders.
De SR22T Perception is een vliegend waarnemingsplatform (perception = waarnemen). Daarbij wordt het toestel uitgerust met een multifunctionele houder voor waarnemingscamera’s of sensoren. Bij Cirrus heet zoiets overigens niet ‘een houder’ maar een ‘Cirrus Sensor Mounting System (SMS)’. Deze houder zit links op de romp gemonteerd, net achter de vleugel. Doordat gemakkelijk van instrument gewisseld kan worden is dit vliegtuig voor vele observatiedoeleinden in te zetten.

N104SM Cirrus SR22T Perception CP-02 met zijn Cirrus Sensor Mounting System (SMS)

De Cirrus Perception was sinds 2014 in ontwikkeling en is in juli 2016 op de markt gekomen. Dit model kan geleverd worden met de SR22 of SR22T als uitgangspunt. Deze Cirrusversie is uitgerust met de Cirrus Perspective+ cockpit van Garmin.

N104SM Cirrus SR22T Perception CP-02

Deze speciale versie van de SR22 zal zijn weg vinden bij militaire klanten, politiediensten, search & rescue diensten, grensbewakers en survey-bedrijven. Met de introductie van dit toestel wordt het mogelijk om dergelijke waarnemingstaken met een goedkoper. Hiervoor was men veelal aangewezen op duurdere – vaak meermotorige – (turbine)vliegtuigen.

N104SM Cirrus SR22T Perception CP-02

Tijdens de EAA AirVentrue op Oshkosh in 2017 stond de N104SM ten toon gesteld. Dit is een Cirrus SR22T met constructienummer 1518 en bouwjaar 2017. In de staart stond als aanduiding CP-02, de tweede versie van de Cirrus Perception.

Geef een reactie