Helikopters

Nieuwste traumaheli “DOC” van ANWB-MAA showt nieuwe uniform

PH-DOC Airbus Helicopters H135

Lelystad Airport, 22 november 2019 – In september 2019 was de nieuwste traumahelikopter voor ANWB-MAA (Medical Air Assistance) al aangekomen op Lelystad Airport. Toen was deze Airbus Helicopters H135 met de registratie PH-DOC (c/n 2095) nog niet voorzien van de volledige huisstijl. De basiskleur was al in orde, alleen moest de striping er nog op komen. Verder moesten er nog diverse andere teksten en aanduidingen op het toestel komen zoals het noodnummer 112.

Zo zag de PH-DOC Airbus Helicopters H135 eruit kort na aankomst in september 2019

Eergisteren (woensdag 20 november 2019) is dit allemaal aangebracht op het toestel. Dat werd warm en droog gedaan onder de beschutting van de hangaar op Lelystad Airport. Vandaag mocht de heli voor het eerst zijn uniform in de buitenlucht tonen en mocht ermee gevlogen worden.

PH-DOC Airbus Helicopters H135 heeft zijn herkenbare striping gekregen

In totaal zijn er deze dag drie trainingsvluchten gemaakt. Daarbij werd zowel op de baan geoefend als ook op de FATO-area, speciaal voor helikopters. De laatste vlucht ging naar Harskamp heen en weer.

PH-DOC Airbus Helicopters H135 tijdens één van zijn trainingsvluchten van deze dag

Nieuwe huisstijl

Het verschil in de uitvoering ten opzichte van de andere helikopters zit hem met name in de dikte van de blauwe en rode strepen. Het oude ontwerp genaamd ‘openbare orde en veiligheid‘ stamt uit 1993 en is dit voorjaar vernieuwd. De strepen zijn twee keer zo breed geworden, wat zorgt voor een betere zichtbaarheid. Deze verandering is niet alleen op ambulances (en daardoor ook op de traumahelikopters) van toepassing, maar ook op voertuigen van de Politie, de Reddingsbrigade Nederland, veiligheidsregio’s en Defensie. Met de tijd zullen ook de andere traumahelikopters geleidelijk van de nieuwe striping voorzien worden.

Ter vergelijk; de PH-TTR Airbus Helicopters H135 met de oude, smalle striping

De opsomming van de academische ziekenhuizen die met de ANWB-MAA samenwerken is op het toestel komen te vervallen. In de nieuwe stijl is daar geen ruimte meer voor omdat de dikkere strepen meer plek nodig hebben. De helikopter ziet er daardoor naar onze mening strak en stoer uit.

De opsomming van de samenwerkende ziekenhuizen, zoals hier bij de PH-TTR, is komen te vervallen
De nieuwe striping van de PH-DOC ziet er strak uit

Aan de slag

Met dit nieuwe uniform is de PH-DOC klaar voor zijn aanstaande taak. Deze helikopter zal de PH-MMT als Lifeliner4 op Groningen Airport Eelde gaan vervangen. Inmiddels heeft die helikopter zijn laatste servicebeurtje gehad en zal binnenkort afgestoten gaan worden. Voor het eind van het jaar is “DOC” ingewerkt zijn op zijn nieuwe werkplek.

Ready for duty!

Geef een reactie