Bizprops

PH-WPB Pilatus PC-12/47E, ook te gebruiken als jachtvliegtuig

PH-WPB Pilatus PC-12/47E

Lelystad Airport, 22 november 2019 – De PH-WPB is een nog kersverse Pilatus PC-12/47E met constructienummer 1874 en bouwjaar 2019. Dit toestel is op 29 mei van dit jaar aangekomen op zijn nieuwe thuisbasis Kempen Airport bij Budel. Eerder dit jaar vloog de kist bij de Zwitserse Pilatusfabriek met de tijdelijke testregistratie HB-FSE.

Bonita

De PH-WPB staat op naam van Bonita Aviation. Dit bedrijf is met de komst van de PH-WPB is opgericht en maakt deel uit van de Bonita Groep. Het hoofdkantoor is gevestigd in het monumentale pand “In de Drye Swaentjes” aan De Lind in Oisterwijk en vanuit daar beheert men de Bonita Groep met een waslijst aan bedrijven.

PH-WPB Pilatus PC-12/47E met in de staart het logo van de Bonita Groep

De Bonita Groep is ontstaan na de verkoop van het transportbedrijf genaamd de Wim Bosman Groep. Deze onderneming met vrachtwagens werd in 1963 opgericht door Wim Bosman en groeide uit tot een van Nederlands grootste logistieke bedrijven. In de jaren tachtig werden de activiteiten uitgebreid naar lucht- en zeevracht. Het familiebedrijf werd in 2011 verkocht voor naar schatting 110 miljoen Euro aan het Nieuw-Zeelandse Mainfreight.
Om de verkregen gelden uit de verkoop voor de familie goed te beheren werd de Bonita Groep opgericht. Grondlegger Wim (Willem Petrus) Bosman overleed op 10 november 2017. Zijn initialen zijn verwerkt is de onlangs aangeschafte Pilatus PC-12, de PH-WPB.

Jachtvliegtuig

Op 20 november landde de PH-WPB op Lelystad Airport. De kist had eigenlijk Teuge als bestemming, maar een hardnekkig mistveld over het oosten van het land verhinderde dat. In de Flevopolder warden de condities CAVOK.

PH-WPB Pilatus PC-12/47E

Na een koste stop vertrok de Pilatus richting Zweden. Het vluchtplan gaf aan Stockholm Skavsta Airport (ESKN).

PH-WPB Pilatus PC-12/47E

Twee dagen later stond de retourvlucht op het schema. Bij het uitstappen bleek dat de groep passagiers een aantal flinke langwerpige tassen en koffers bij zich hadden. Daar konden natuurlijk keus voor de edele biljartsport, gitaren of een schuiftrompet in gezeten hebben, maar wij gokken op jachtgeweren.
Uit het laadruim werd ook nog een nieuw aangeschafte IKEA-kapstok geladen, model ‘Ælånd’. Of was het nou een jachttrofee in de vorm van het gewei van een hert of eland met de kop in plastic verpakt er nog aan…? Kort en goed, de veelzijdigheid van de Pilatus PC-12 werd maar weer een bevestigd; ook als jachtvliegtuig te gebruiken!

Geef een reactie