De Belgische Hawker Hurricane Mk.IV OO-HUR

OO-HUR / KZ321 Hawker Hurricane Mk.IV

Ede, 24 augustus 2019 – Vanaf het Belgische vliegveld Brasschaat opereert sinds vorig jaar een prachtige Hawker Hurricane Mk.IV. Bij de Belgen groeit het aantal klassieke warbirds de laatste jaren gestaag. En wat mooi is, deze toestellen worden ook allen in het Belgische register ingeschreven. Dat geldt ook voor deze Hawker Hurricane Mk.IV die als OO-HUR door het leven gaat.

OO-HUR / KZ321 Hawker Hurricane Mk.IV wordt bijgetankt voor een volgende “missie”

Dit toestel heeft al een flink curriculum vitae opgebouwd sinds het bij de Royal Air Force in dienst kwam. Het is vermoedelijk ergens gebouwd tussen eind 1942 en maart 1943. De exacte gegevens daarover alsmede het serienummer van deze kist zijn onbekend. Deze jager heeft gediend bij het 6th Squadron van de RAF genaamd ´The Flying Tin Openers´. Die naam kreeg men vanwege hun aanvalsvluchten op tanks in Noord Afrika.

OO-HUR / KZ321 Hawker Hurricane Mk.IV

Achtereenvolgens is deze Hawker Hurricane gebaseerd geweest in Italië, Griekenland, Joegoslavië en als laatste op Cyprus en in Palestina. Daar werd het toestel in 1947 achtergelaten toen het 6th Squadron overging op de modernere Hawker Typhoon. Palestina werd later ingenomen door Israël en zo kwam deze kist op een schroothoop terecht bij Jaffa in Israël.

OO-HUR / KZ321 Hawker Hurricane Mk.IV

Uiteindelijk wist dit frame in 1983 de Israëlische slopershamer te ontlopen toen het door de Brit Doug Arnold naar de UK werd gehaald. Daar werd de kist gerestaureerd tot het in 2003 weer het luchtruim koos. Op dat moment stond het ingeschreven als G-HURY. Het constructienummer dat hierbij genoteerd stond was een voormalige RAF-serial, KZ321.
In het voorjaar van 2006 vertrok de Hurricane per schip naar Canada. Daar zou het als CF-TPM gaan vliegen.

OO-HUR / KZ321 Hawker Hurricane Mk.IV

Op 17 april 2018 rolde het toestel uit een vrachtschip in de haven van Rotterdam waarna de kist over de weg naar Brasschaat is vervoerd. In de zomer van 2018 werd het nieuwe kenmerk OO-HUR toegekend gevolgd door zijn eerste vlucht in België op 4 november 2018. De kist vliegt nog steeds in de kleuren van het 6th Squadron met zijn (oorspronkelijke?) RAF-serial KZ321. De bijbehorende lettercode op het toestel is JV-N.
Het is ons niet helemaal duidelijk of de OO-HUR nu echt de voormalige KZ321 is. We komen namelijk ook berichten tegen dat de uitvoering (met deze kanonnen als ‘tank-killer’) en dit kleurenschema hoort bij de KZ321 als Hurricane Mk.IID die boven Tunesië heeft gevlogen bij het 6th Squadron. Dit toestel zou in 1944 neergeschoten zijn.

OO-HUR / KZ321 Hawker Hurricane Mk.IV

Inmiddels is deze prachtige warbird al op diverse vliegshows en fly-inns te bewonderen geweest. Onder andere tijdens het evenement ‘Wings of Freedom’ bij Ede in augustus 2019. Daar landde het toestel in een speciaal tot vliegveld omgetoverd weiland. Tijdens de vliegshow werd het voorgevlogen samen met een andere prachtige Belgische warbird, de Spitfire OO-XVI.

OO-HUR / KZ321 Hawker Hurricane Mk.IV in formatie met de Belgische OO-XVI Supermarine Spitfire Mk.XVI

Geef een reactie