Bizjets

Late Deense bezoeker OY-GFS Falcon 2000LXS van Grundfos op Lelystad Airport

OY-GFS Dassault Falcon 2000LXS

Lelystad Airport, 16 december 2019 – Aan het begin van de avond landde er nog een leuke bizjet op Lelystad Airport. Vanuit het Deense Billund (EKBI) verscheen de OY-GFS ten tonele. Dit is een Dassault Falcon 2000LXS. Het toestel wordt gevlogen door Air Alsie in opdracht van de Deense firma Grundfos. Het vluchtnummer was MMD4757.

De route van de OY-GFS van Billund naar Lelystad Airport

Deze Falcon 2000LXS stamt uit 2016 en heeft constructienummer 314. Het toestel is in maart 2017 in Denemarken inschreven. Daarvoor heeft de kist kort de Franse testregistratie F-WWGQ gehad.

OY-GFS Dassault Falcon 2000LXS werd netjes voor ons aan het hek gezet

Captain Andreas Knudsen van Air Alsie wist het toestel met een instrument approach netjes op baan 23 neer te zetten. Na de landing werd de bizjet keurig door de marshaller aan het hek op het DELTA-platform geparkeerd. Puik meegedacht! Zo stond de kist in een “kunstmatig zonnetje” waardoor we een paar leuke foto’s hebben kunnen maken.

Grundfos

Grundfos is een Deens bedrijf dat al sinds 1945 bestaat. Het is gespecialiseerd in een groot scala aan industriële pompen zoals circulatiepompen, drukverhogingsinstallaties, inline- en blokpompen, opvoerinstallaties, brandblusinstallaties, meertraps pompen, dompelpompen en pompbesturingssystemen. Wereldwijd werken er 18.500 mensen bij dit bedrijf. In Nederland heeft men een kantoor in Almere met 100 medewerkers.

OY-GFS Dassault Falcon 2000LXS na de landing

Air Alsie

De Falcon 2000LXS wordt gevlogen door Air Alsie. Dit bedrijf is onder andere een Dassault Service Centre en is gevestigd op Sonderborg (EKSB). Air Alsie heeft een flinke chartervloot met bizjets bestaande uit diverse Falcon 8X, Falcon 7X en Falcon 2000’s. Daarnaast is er nog een ATR-72, een Pilatus PC-12 en een Eurocopter EC135 helikopter in de vloot.
De OY-GFS heeft titels van Grundfos op de motorgondel staan. De registratie is eveneens een verwijzing naar dit bedrijf. Het toestel wordt evenwel ook in de verhuur aangeboden. Het toestel biedt plaats aan tien passagiers.

OY-GFS Dassault Falcon 2000LXS wordt gereed gemaakt voor de nacht, de doppen gaan op de motoren

Nieuwe tijden

De aankomst van een dergelijke bizjet in de avonduren is één van de nieuwe mogelijkheden die Lelystad Airport als gecontroleerd vliegveld biedt. Met de ruimere openingstijden, instrument landingsmogelijkheden en grotere brandweerbezetting hopen we als liefhebber op meer van dit soort bezoekers in de nabije toekomst.

OY-GFS Dassault Falcon 2000LXS is een mooie bezoeker voor Lelystadse begrippen

Geef een reactie