Old TimersWarbirds

G-AKSY / TJ534 Auster V, een mooi voorbeeld van vliegend Brits historisch erfgoed

G-AKSY / TJ534 Auster V

Sywell, 31 augustus 2018 – Vandaag een mooie oude Engelse Auster in beeld. Het gaat om de G-AKSY, een Auster 5 uit 1944 met constructienummer 1567. Dit toestel heeft gevlogen bij het Britse Army Air Corps (AAC) als TJ534. Dat kenmerk draagt het toestel heden ten dage nog steeds.

G-AKSY / TJ534 Auster V

De Auster 5 werd gebruikt als Air Observation Post (AOP), een toestel voor luchtverkenning. Van dit model zijn er 790 gebouwd.
Op 10 februari 1948 verscheen dit vliegtuig in het Britse civiele luchtvaartregister. Het kreeg toen als kenmerk G-AKSY mee. Deze periode duurde tot 20 november 1952. Toen vertrok het toestel naar Frankrijk als F-BGOO. In Frankrijk heeft het tot 10 september 1976 ingeschreven gestaan. Daarna is het weer in Engeland terecht gekomen.

G-AKSY / TJ534 Auster V

Het duurde tot 4 februari 1991 tot het weer ingeschreven werd. Op die datum werd de oude Britse regi G-AKSY afgestoft en weer aan deze Auster toegekend. En met dat kenmerk vliegt het nu nog steeds in Engeland rond.

G-AKSY / TJ534 Auster V

Tijdens de LAA Rally op Sywell troffen wij de kist in augustus 2018 in blakende gezondheid aan. Zoals zo vaak zijn de Britten erg goed in het verzorgen van hun historisch vliegend erfgoed. Inmiddels heeft dit kistje meer dan 1.630 ervaringsuren op de teller staan. Het toestel draagt alleen zijn oude militaire kenmerk TJ534. In Engeland is dat toegestaan. Er is een apart register waar deze uitzonderingen in opgenomen zijn. De daadwerkelijke civiele registratie G-AKSY is in de cockpit terug te vinden.

G-AKSY / TJ534 Auster V

Geef een reactie