Militair

54+14 Airbus A400M Atlas van de Luftwaffe, daar zit muziek in!

54+14 Airbus A400M-180 Atlas – Luftwaffe

Le Havre, 6 juni 2019 – Tijdens de festiviteiten rondom de viering van 75 jaar D-Day in Normandië bezocht op 6 juni 2019 een Airbus A400M van de Luftwaffe het vliegveld van Le Havre Octeville (LFOH). De 54+14 kwam om het Luftwaffen Musikkorps uit Münster op te halen. Deze muzikanten hadden acte de présence gegeven bij de festiviteiten op de stranden van Normandië.

54+14 Airbus A400M-180 Atlas – Luftwaffe

Met de bus en de Airbus

Voor het lokale vervoer waren twee eigen touringcars naar Frankrijk gekomen. Iedereen (behalve de twee buschauffeurs) mocht, met instrumenten en al, plaatsnemen in deze grote militaire vrachtkist. Zo was men verzekerd van een vlotte thuisreis.

Ht muziekcoprs kwam met de bus naar het vliegveld

Na de landing werd de Airbus op het platform korte tijd stilgezet. Redelijk snel werd alles en iedereen ingeladen. Direct daarna werden de vier machtige Europrop TP400-D6 turbopropmotoren gestart. Deze motoren, met achtbladige propellers, zijn ieder goed voor 11.000 pk (8.200 kW).

De muzikanten werden vlot ingeladen met hun instrumenten

Vervolgens werd naar het begin van de baan getaxied. Na een korte aanloop kwam de kist los en zette koers naar Münster-Osnabruck.

54+14 Airbus A400M-180 Atlas taxiet uit voor vertrek naar Münster-Osnabruck

Eenmaal op hoogte is een Airbus A400M goed te horen op de grond. Een hoog snerpend geluid verraadt het toestel hoog in de lucht. Voor sommigen muziek in de oren. Vandaag zat er nog meer muziek in het toestel dan anders…

54+14 Airbus A400M-180 Atlas op weg naar huis

Makkelijk

De Luftwaffe maakt het spotters overigens makkelijk met de A400M. Het typenummer en het serienummer staat keurig netjes in de staart vermeld. In dit geval blijkt het te gaan om nummer 061.

De typeaanduiding en het serienummer staan in de staart

Ook de Duitse militaire registratie is niet moeilijk te ontcijferen. Er zijn luchtmachten die daar een grotere puzzel van maken.

De 54+14 is makkelijk te identificeren

Geef een reactie