Sportvliegtuigen

HB-PIX Piper PA-28RT-201 Arrow IV op bezoek op Lelystad Airport

HB-PIX Piper PA-28-RT-201 Arrow IV

Lelystad, 29 december 2019 – Vandaag vertrok een Zwitserse Piper PA-28RT-201 Arrow IV van Lelystad Airport. Op zaterdag 28 december was de HB-PIX gearriveerd vanuit zijn thuisbasis Birrfeld (LSZF). Onderweg maakte de kist nog een tussenstop op de Flughafen Frankfurt-Hahn (EDFH) in Duitsland. De terugreis zou in omgekeerde richting uitgevoerd worden, ook weer met een tussenstop op Hahn.

HB-PIX Piper PA-28-RT-201 Arrow IV

De HB-PIX staat sinds 17 juni 1986 in Zwitserland ingeschreven. Het is eigendom van de Fliegerschule Birrfeld in het noorden van Zwitserland.
Dit toestel is in 1979 in Amerika gebouwd met constructienummer 28R-7918100 en het heeft kort gevlogen als N2187Y. In 1980 werd het geëxporteerd naar Duitsland en kreeg D-EFKI als kenmerk opgespeld. Die registratie behield het tot het in 1986 naar Zwitserland verhuisde.

HB-PIX Piper PA-28-RT-201 Arrow IV

De HB-PIX had bij aflevering een standaard Piper-kleurenschema. In die kleurtjes hebben we het toestel in 2010 wel eens gezien indertijd op zijn thuisbasis Birrfeld.

HB-PIX Piper PA-28RT-201 Arrow IV in zijn eerste kleurenschema (Birrfeld , 20 augustus 2010)

Het nieuwe kleurenschema is de huisstijl van de Fliegerschule Birrfeld. Er zijn meer kisten op deze manier beschilderd.
Met zijn huidige kleuren is de Arrow voor Nederland geen onbekende. In 2014 liepen we de kist namelijk al in die uitvoering tegen het lijf op Teuge.

HB-PIX Piper PA-28RT-201 Arrow IV hier al in zijn nieuwe kleuren (Teuge, 1 augustus 2014)

Na getankt te hebben werd de Arrow vanmiddag bij de pomp gestart. Daar werd ook gelijk maar de run-up uitgevoerd. Vervolgens werd via de toren gevraagd om toestemming om te mogen taxiën. Dat was een beetje prematuur. De piloot mocht zich eerst nog even melden op de delivery-frequency. Daar moest de controller constateren dat de motor al liep, dus permissie om de motor te mogen starten was inmiddels achterhaald. Allemaal geen probleem, de kist mocht uittaxiën naar baan 23 en kon vlot daarna de “Heimflug anfangen”.

Geef een reactie