Warbirds

Fotovuurwerk door Wings over Holland met Texan PH-TXN

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan, de lichte streep is een passerend passagiersvliegtuig

Lelystad, 30 december 2019 – Op één van de laatste dagen van het afgelopen jaar werd door Wing over Holland nog bijzonder fotografisch vuurwerk mogelijk gemaakt. Directeur Luuk van Hooijdonk van Wings over Holland was namelijk zo vriendelijk om na zonsondergang zijn prachtige North American AT-6A Texan beschikbaar te stellen voor een fotoshoot op het Delta-platform van Lelystad Airport. Zowel de LVNL-bemanning op de toren, operations en de brandweer van Lelystad Airport hebben een steentje bijgedragen aan het mogelijk maken van deze unieke fotogelegenheid.

Gedurende drie uur werd de PH-TXN in alle gewenste posities gedraaid voor het selectie groepje luchtvaartfotografen. Met de draadloze “mover” aan het staartwiel gekoppeld was dat een fluitje van een cent.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan met sterren en de maan op de achtergrond

Iedere foto vergde speciale aandacht. Uiteraard werd er met een statief gefotografeerd, dat is in dergelijke situaties onmisbaar. De ISO waarde van de camera is zoveel mogelijk op 200 gehouden. Daarna werd een zo groot mogelijk diafragma geselecteerd. Daardoor ontstonden er wel sluitertijden tot wel 30 seconden. Dit maakt dat je niet even snel een paar plaatjes kunt schieten. De drie uur vlogen dan ook voorbij!

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Tijdens de fotoshoot konden opnames gemaakt worden met en zonder de platformverlichting. Op verzoek werd deze tijdelijk even voor ons gedimd. Met zaklampen werd een kleine lichtbron in de cockpit gemaakt.

De cockpit werd met zaklampen een beetje uitgelicht

Ook de nieuwe gloednieuwe Rosenbauer Panther 6×6 crashtender op de luchthaven werd ingezet. Deze krachtpatser zorgde voor specifieke belichting van de Texan. Deze crashtender van Lelystad Airport is uitgerust met een 16,5 meter lange arm. De verlichting in het uiteinde daarvan kon mooi als “kunstmaan” functioneren.

De Rosenbauer Panther 6×6 fungeert hier buiten beeld als “kunstmaan”

Aan het einde van de sessie werd de PH-TXN gestart om terug te taxiën naar de hangaar van Wings over Holland. Tijdens het warmdraaien konden nog rustig een aantal foto’s gemaakt worden met een draaiende propeller.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan
PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Tijdens dat draaien waren geregeld blauwe vlammen uit de uitlaat waar te nemen. Een fenomeen wat normaal bij daglicht niet waar te nemen is.

Blauwe vlammen uit de uitlaat van de PH-TXN

Helemaal feest werd het toen Luuk van Hooijdonk de rookinstallatie van de Texan aanzette en zo een uniek en mysterieus beeld wist te creëren.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan
PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Daarna was het uit met de pret. Koud maar voldaan konden we huiswaarts met een aantal bijzondere foto’s in de tas.
Tot slot nog een paar foto’s van de shoot in een sepiatint. Dit geeft weer een andere sfeer aan de beelden.

Speciale dank aan Luuk van Hooijdonk en Quide te Linde voor het tot stand brengen van deze speciale gelegenheid.

Een gedachte over “Fotovuurwerk door Wings over Holland met Texan PH-TXN

Geef een reactie